Започва сезонът на медицинските конгреси. Той има своите тъмни тайни“,

...
Започва сезонът на медицинските конгреси. Той има своите тъмни тайни“,
Коментари Харесай

Д-р Стефан Митев фармацевтичните компании заделят специални бюджети за обгрижване на лекари

Започва сезонът на медицинските конгреси. Той има своите „ тъмни секрети “, за които надали подозирате, в случай че работите отвън здравната сфера.

Първо, фармацевтичните компании се надпреварват да финансират присъединяване в конгреси. Таргетират най-много известни и авторитетни лекари, само че съвсем всеки елементарно може да си откри „ спонсор “.

За най-желаните медици от време на време има битка кой ще им заплати разноските. Виждал съм го с очите си. Защо го вършат? Много е просто. Фармацевтичните компании знаят, че инвестицията им ще се възвърне, от време на време неведнъж.

Спонсорираните лекари по-често изписват съответни артикули, което е потвърдено при многочислени научни изявления. Неслучайно компаниите заделят специфични бюджети за обгрижване на лекарите. Със сигурност не е инцидентно и че тази процедура наложително би трябвало да се афишира при разнообразни изяви, тъй като универсално се възприема като „ спор на ползи “.

Второ, зачестяват рекламните лекции и презентации, които през лятото бяха сложени на пауза. С връщането на медиците от заслужена отмора към този момент могат да се таргетират повече участници, нормално заран след доклад или на вечери в първокласни заведения за хранене и хотели. Също по този начин е научно потвърдено, че  даже минимални „ дарове “ трансформират държанието на лекарите. Не е нужно да ви покрият пътя и хотела за конгрес в чужбина. Дори скромна почерпка с храна ще свърши работа. Неслучайно всяка рекламна лекция е последвана от „ кетъринг “ за сметка на фармацевтичната компания.

Да разгледаме един неуместен образец. Представете си, че присъствате на медицински доклад рано заран, може би даже сте леко сънени. След края му влиза представител на фармацевтична компания, който разпалено и безапелационно ви убеждава в изгодите от избран артикул. Презентацията продължава към 10 минути и незабавно е последвана от разпределяне на рекламни материали. Понякога даже се пуска наложителен „ лист “ на присъствалите. Нужен е доклад въпреки всичко. Дотук всичко е общоприетоо.

Но в този момент образецът става неуместен. Представете си, че в края на лекцията презентаторът обикаля присъстващите и лепва банкнота от двадесет лв. на челото на всеки от тях. Като на гнусен чалга концерт от средата на деветдесетте. Ако сходно нещо се случи (в което се съмнявам), всеки доктор би бил засегнат. Той не би се поддал на сходен рушвет за отделеното внимание и наличие на лекцията.

Но в действителност храната, химикалките и бележниците са тъкмо това. Е, не са банкноти на челото, само че от време на време са на стойност даже под 20 лв.. И лекарите ги одобряват с ненаситност. Кой би отказал вкусна закуска при започване на сложен ден?

Проблемът е, че спонсорството от компаниите, в каквото и да е форма, даже с минимална стойност, трансформира държанието на лекарите. Виждам го всеки ден, когато чета епикризи. Често се изписват изцяло непотребни артикули - пробиотици, имуностимулатори, хранителни добавки и какво ли още не. Нека да има.

Обяснението може да е, че лекарите не са чели задоволително и не знаят кой медикамент е ефикасен, само че е изцяло допустимо и те просто да „ връщат услуга “ на компаниите. Подчертавам, че става подсъзнателно, а не наложително целеустремено, заради надълбоко вродения инстинкт за взаимност. Получил си нещо, би трябвало да върнеш. От всичко това страдат пациентите, които ще имат непотребни разноски, а в редки случаи даже ще получат евентуално рискови наставления.

Да, знам, че по тематиката не се приказва и е неприятна за доста сътрудници. Самият аз я повдигам, тъй като не съм спонсориран от доста години. В началото на кариерата си бях и съзнавам, че е доста примамливо. Не просто ти заплащат разноските, само че и се чувстваш оценен, че някой те е забелязал, изключително като млад доктор. В реалност, обаче, компаниите знаят, че всеки разход в тази посока, ще им се върне с облага. Хубаво е и вие да го знаете.

Струва си още веднъж да повторя. Сега е извънредно мъчно да намерите научно основан доктор. А е на практика невероятно да намерите научно основан доктор, който няма услуги за връщане на компаниите и е изцяло самостоятелен в решенията си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР