Започва седмицата, в което президентът Румен Радев поема властта в

...
Започва седмицата, в което президентът Румен Радев поема властта в
Коментари Харесай

Радев разпуска парламента във вторник и назначава служебно правителство

Започва седмицата, в което президентът Румен Радев поема властта в страната, съобщи Епицентър. бг.

Във вторник президентът ще издаде укази, с които ще разпусне 45-ото Народно заседание, ще насрочи датата на изключителните парламентарни избори и ще назначи служебно държавно управление, второ за неговия мандат.

Вчера Радев изясни, че с цел да има избори на 11 юли, би трябвало да се изчака до 11 май за издаване на декрет за назначението на служебно държавно управление.

На 11 май третото държавно управление на Борисов ще съобщи ръководството на изпълнителната власт на кабинета, формиран от президента.

„ Ще направя всичко допустимо, тъй че по допустимо най-бързия метод да имаме служебно държавно управление в периодите съгласно Конституцията”, увери през вчерашния ден президентът.

Правителството на Радев идва в миг, когато доверието в ГЕРБ е на най-ниско равнище, а върху премиера в оставка Бойко Борисов се стовариха тежки обвинявания в корупция, корист с власт, рекет върху предприемачи, прозвучали пред комисията " Манолова ".

Очаква се от кабинета на Радев да продължи линията на разнищване на корупционните практики във властта на ГЕРБ.

Бойко Рашков и Николай Цонев по всяка възможност ще бъдат силовите министри в служебния кабинет на президента Румен Радев.

За Бойко Рашков, който в този момент поучава Радев по правните въпроси, се говореше, че може и да е министър председател, само че очевидно президентът ще разпореди премиерските функционалности на дясната си ръка ген. Стефан Янев.

Така върху Бойко Рашков като вътрешен министър ще легнат отговорностите за проверката на кабинета „ Борисов 3”. Със сигурност Рашков най-добре знае по какъв начин да отвори всички чекмеджета на досегашната власт, с цел да ревизира документите в тях.

Рашков бе народен представител от левицата, зам.-министър на правораздаването в държавното управление на тройната коалиция, а от 2013-а до 2018 година – ръководител на Националното бюро за надзор на специфични разследващи средства. Университетски учител по право. Като депутат в 39-о Народно заседание Рашков е член на правната комисия и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред. В интервала януари 2008 година до месец май 2009 година той бе заместник-министър на правораздаването. Миналата година президентът Радев го назначи за член на правния си съвет.

С номинация за длъжностен силов вицепремиер и министър на защитата е някогашният боен министър Николай Цонев. Той ще следи службите.

Цонев е някогашен министър на защитата през интервала 2008-2009.

На 1 април 2010 година Цонев бе зрелищно задържан и упрекнат в предложение на рушвет на следовател, като по време на ареста заместник-градският прокурор Роман Василев го назова Цонев „ безспорен нарушител “. На 28 октомври 2012 година е оневинен от Софийския градски съд по това обвиняване. Цонев осъди България в Страсбург. По време на делото страната призна, че е нарушила правата му. Цонев е съден и оневинен по общо четири каузи и през август 2015 година той осъди прокуратурата на втора инстанция да му заплати обезщетение в размер на 15 000 лв..

За стопански министър към този момент се завъртя и името на Асен Василев, който бе длъжностен министър на стопанската система, енергетиката и туризма в служебното държавно управление на Марин Райков през 2013 година Василев взе участие в екипа, изготвил предложенията на президента Румен Радев за планове, които да бъдат финансирани от Плана за възобновяване на България. Василев е роден в Хасково. Завършил е Харвардският университет, специализира бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School. Съосновател и шеф е на Центъра за стопански тактики и конкурентоспособност.

От 1999 до 2004 година работи като съветник в „ Monitor Group “ в Съединени американски щати, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи планове за маркетинг и стратегическо развиване на огромни интернационалните компании в телекомуникационната промишленост, енергетиката, минното дело, застраховането и в редица огромни производители на потребителски артикули.

В кабинета на Радев няма да има министри от Българска социалистическа партия. Президентът си беше харесал Деница Златева, Весела Лечева и Желю Бойчев. Кандидатурите им обаче би трябвало да минат през разискване и решение на Националия съвет на Българска социалистическа партия, както е последното решение на пленума на социалистите.

Това усложнява процедурата, по тази причина президентът е решил да се откаже от БСП-министри, а да предложения специалисти на левицата за зам.министри.

" Ще би трябвало да се спазят партийните процедури ", беше безапелационният отговор на Нинова.

Така Златева, Лечева и Бойчев ще се разминат с министрески кресла.

Предлолага се, че Борисов ще продължи болничните си и предаването на властта в Министерския кабинет ще стане от Томислав Дончев, който сега е и.д. министър председател, написа Епицентър.бг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР