Започва процесът срещу д-р Иван Димитров, обвинен в убийството на

...
Започва процесът срещу д-р Иван Димитров, обвинен в убийството на
Коментари Харесай

Делото за убийството на Жоро Плъха започва повторно

Започва процесът против доктор Иван Димитров, упрекнат в убийството на Жоро Плъха, съобщи TrafficNews.bg. По време на разпоредителното съвещание медикът пожела делото да се гледа по съкратената процедура, с разпит на единствено 5 очевидци. Съдебният състав обаче не почете молбата му и насрочи процеса по общия ред с разпит на всички очевидци и движимости лица. Днес делото ще стартира, като пред магистратите ще се изправят част от очевидците.

Апелативен съд – Пловдив върна проблема с убийството на Жоро Джевизов на първа инстанция за наново разглеждане. Окръжен съд оправда лекаря по обвиняването в ликвидиране при превишаване на рамките на неизбежната защита. Медикът обаче бе наказан на 2 години условно с 3 години изпитателен период за притежанието на противозаконни муниции.

Трупът на Джевизов бе открит в ранните часове на 2 март 2018 година върху капака на кола зад сгредата на Областна администрация в Пловдив, която се намира на метри от къщата на доктора. Димитров бе арестуван за убийството на Жоро Плъха ден по-късно - на 3 март, а карцерът бе съпроводен с поредност от цивилен митинги. Хората упорстваха докторът да бъде освободен, защото се е отбранявал. Така, повлиян от гражданския напън или пък съгласно закона, на 6 март 2018 година съдът освобождава от ареста Димитров, като по отношение на него е взета мярка за неотклонение „ Подписка ".

Според данните изнесени от прокуратурата и заложени в обвинителния акт на 1 март 2018 година Жоро Плъха решил да извърши кражба. По това време Димитров живее в кооперация до Областна администрация, зад която има двор, в който са разположени шест гаражни кафези. Той употребил първата за работилница, като в интервала на закононарушението докторът бил самичък в дома си, тъй като правел ремонт.

На 2 март 2018 година, към 1,30 часа през нощта, доктор Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е не запомнил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница била леко открехната. Решил да ревизира какво се случва, помислил, че е осъществена кражба.

Като излизал от жилището си, обвиненият взел револвер " Валтер ", модел " PH-9x19 ", за който не имал позволение. Оръжието било заредено с патрони, за чието владеене нямал позволение Насочил се към гаража, с цел да ревизира дали е осъществена кражба. Там се намирал Жоро Плъха, който бил приготвил разнообразни предмети за изнасяне в найлонови торби.

В хода на досъдебното произвеждане са били събрани доказателства, че преди да създаде изстрел с нелегално притежавания револвер " Валтер ", доктора е бил атакуван от Джевизов, като нападението се изразявало в мятане на нож, с 12-сантиметрово острие, както и на железна рекламна табела. При хвърлянето на ножа докторът е бил порязан в десния крайник, а от удара с табелата – имал травматичен оток на дясната ръка. По тези аргументи е признато, че убийството е осъществено при превишаване на рамките на неизбежната защита.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР