Започва подписка за добавяне на думата любов“ към девиза на

...
Започва подписка за добавяне на думата любов“ към девиза на
Коментари Харесай

Инициативен комитет започва подписка за промяна на герба на Габрово

Започва подписка за прибавяне на думата „ обич “ към девиза на Габрово, оповестиха на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в града от Инициативния комитет, който ще събира подписите и ще входира в Общинския съвет предлагането към девиза на Габрово „ Труд и неизменност “ да се добави думата „ обич “.

По думите Николай Косев от инициативния комитет, подписката към този момент е почнала измежду съидейници, а скоро след координиране с Община Габрово ще има физически пунктове за събиране на поддръжка за тяхната концепция. Комитетът ще сътвори специфична Facebook страница, на която ще се изнасят елементи, а скоро се чака да бъде показано и образно предложение за смяната на девиза на Габрово в герба на града.

„ През 2020 година е подета същата самодейност от Ивелина Елмазова. Забелязахме това, откакто публикувахме нашето желание в медиите. За страдание никой след тяхната самодейност не е подхванал нищо. Осъзнавайки това нещо, огромна група жители имат желанието и устрема да се докара до триумф тази концепция. Първоначалната концепция беше да се организира референдум, стигнахме до извода, че това ще е скъпо струваща процедура. Затова се заехме с разновидността за локална самодейност. Опряхме се на закона и затова нашият предприемчив комитет е от петима души. Активните действия ще стартират още от утрешния ден “, добави Николай Косев.

Според него този път, той желае да покаже дружно със своите съидейници, че гласът на всеки един жител на Габрово е значим. Той благодари на екипа захванал се с концепцията. А тя е преди настъпването на 150-годишнината от рождението на Пенчо Семов, подписката да бъде импортирана в Общински съвет – Габрово и тя да бъде измежду първите задания на новосформираната локална власт. В състава на комитета влизат Емил Михов, проф. Володя Попов, Мариана Проданова, проф. Иван Кабаков, Росица Бинева и други.

„ Решихме, че петте индивида в главата на комитета са били тясно ангажирани с историята и културния живот на града. Смятам, че това е една идея, която по някакъв метод ще сплоти жителите на град Габрово и ще даде силата, която ще ни помогне да се сплотяваме. Смятам, че е пристигнал този миг, годишнината обвързвана с Пенчо Семов е най-хубавото време “, добави Косев.

Един от членовете на инициативния комитет – Мариана Проданова, даде образец от своята преподавателска активност в Националната Априловска гимназия. Дала е задача на учениците да изберат исторически персони от Габрово, с които желаят да беседват. Една ученичка се е заела със задачата да написа за габровските бизнесмени. По думите на Проданова имената на габровските индустриалци не приказват доста на младото потомство. Тя счита, че точно една самодейност като прибавянето на думата „ обич “ към девиза на Габрово има своя смисъл.

„ Тази идея е ценностна и стойностна за обществото, има късмет да ни сплоти, а въпреки това да разкажем повече на нашите деца. Така можем да ги приобщим към полезностите, които доста ни липсват. Ние непрекъснато търсим репери, с които да се обвържем прочувствено и исторически “, уточни още Мариана Проданова.

Емил Михов, който също е част от инициативния комитет, уточни, че е благополучен, че историята на Габрово ще се трансформира в конвертируема валута на лицето на Габрово.

„ Работя в доста градове и виждам по какъв начин си измислят митове, с цел да притеглят интерес към себе си. Ние в Габрово имаме изключителна история, с която би трябвало да се гордеем. През годините постоянно съм се опитвал да убедя ръководещите, че с нашата история можем да имаме лице и приходи. Старата история да се трансформира в туристически артикул. Нашите индустриалци би трябвало да станат национални герои “, уточни Емил Михов.

От инициативния комитет оповестиха, че следва да оповестят пунктовете за събиране на подписи, ще има и подписка в интернет, с цел да може да се подпишат повече хора. Според уредниците на самодейността един от значимите моменти, на които би трябвало да се обърне внимание, е фактът, че подписалите се би трябвало да имат непрекъснат адрес в Габрово, такива са наредбите на закона.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР