Започва конструктивно обследване на Балабановата къща в Стария град. Както

...
Започва конструктивно обследване на Балабановата къща в Стария град. Както
Коментари Харесай

Обследват пукнатините по Балабановата къща

Започва градивно проучване на Балабановата къща в Стария град. Както " Марица " писа, в темела на неповторимия архитектурен комплекс са открити пукнатини, които би трябвало да бъдат ремонтирани.

„ Ще бъдат прегледани основите, носещите стени и настилките в двора на музейния дом, с цел да се види дали няма да се наложи някакво подсилване ”, изясни шефът на ОИ „ Старинен Пловдив ” Йордан Илиев. Той напомня, че външно Балабановата къща наподобява доста добре, само че пукнатините в основите са факт и те провокират терзания. След процеса на обследването, което ще е на няколко обособени стадия, ще има снимане на фасадата. Не е ясно, в случай че се наложи подсилване, дали то ще бъде още тази година. Ако то стартира, ще извади този значим обект от потока събития, свързани с Европейската столица на културата.

" Те ще костват от порядъка на 8-10 хиляди лв. и тъй като цената е под законовия предел, не е правена социална поръчка за градивното и инженерно-геоложкото проучване ", сподели Йордан Илиев. То ще бъде осъществено от компания „ Рестстрой ”, която се занимава с реставрацията и консервацията на монументи на културата. Тя работи на Одеона в Пловдив, на античния конгрес в Стара Загора и тя реставрира базиликата „ Червената черква ” край Перущица.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР