Започва кампания "Да открием липсващите 69000", чиято цел е откриване

...
Започва кампания "Да открием липсващите 69000", чиято цел е откриване
Коментари Харесай

Започва кампания за безплатно изследване за хепатит С

Започва акция "Да открием изчезналите 69000 ", чиято цел е разкриване на инфектирани с хепатит С.

В рамките на самодейността ще бъдат осъществявани безвъзмездни проучвания, които ще стартират от на следващия ден и ще продължат до края на август. Кампанията е ориентирана към хора във възрастовата група 34-69 год. Изследванията ще се правят в столичната болница "Св. Иван Рилски ", всеки работен ден от 8.00 до 14.00 ч.

По публични данни близо 77 хиляди българи са заболели от хепатит С, като 90 на 100 от тях - 69000, не подозират, че носят вируса на заболяването, споделиха експертите от лечебното заведение. Целта ни е да открием инфектираните, изключително в рисковите групи - инжектиращи опиати, пандизчии, пациенти на хемодиализа и други, сподели за Българска телеграфна агенция проф. Красимир Антонов, гастроентеролог в болничното заведение.

Лечението на хепатит В и С за здравноосигурените пациенти се заплаща от НЗОК, само че предстоят полемики за лечението на неосигурените, сподели доктор Тонка Върлева, шеф на дирекция "Превенция и профилактика " към Министерството на здравеопазването. По думите й до края на юли ще бъде направен план на Национален проект за предварителна защита и надзор на петте вида хепатит - А, В, С, D и Е.

Около 1200 заболели от хепатит С се лекуват с най-новата терапия, която се заплаща изцяло от НЗОК, сподели Елена Тотева от НЗОК и уточни, че Касата заплаща за лечението общо към 50 млн.лв.на година. През идната година се чака НЗОК да заплаща медикамент за пациенти с хепатит С, които не са се повлияли от лечението, добави тя.

Лекари и пациенти оферират в националния проект за предварителна защита на вирусните хепатити проучването за хепатит С да се включи в цялостната кръвна картина, включена в профилактичния пакет.

През септември ще бъдат ясни данните за разпространяването на хепатит С в страните от Европейски Съюз, сподели още доктор Върлева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР