Започва изграждането на Единна система за туристическа информация, чрез която

...
Започва изграждането на Единна система за туристическа информация, чрез която
Коментари Харесай

Започва изграждането на Единна система за туристическа информация

Започва построяването на Единна система за туристическа информация, посредством която в действително време Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи и общините ще могат да ревизират всички хотелски регистри. Според министъра на туризма Николина Ангелкова до 3 години след стартиране на системата се чакат с 20% повече доходи от нощувки.


Очаква се от май следващата година институциите и хотелиерите да се свържат посредством онлайн платформата. Така Национална агенция за приходите по-лесно ще постанова финансов контол, общините ще наблюдават за събирането на туристическите такси, а Министерство на вътрешните работи ще може по-бързо да търси нарушители при потребност. Според хотелиери това ще помогне за по-голямата сигурност на гостите и чиновниците. Ще способства и за битката със сивия бранш.
Димитър Колев - шеф на хотелски комплекс: Ние приветстваме всички нововъведения и напъните на институциите да създадат по този начин, че нашия бизнес да бъде напълно на ярко.
Данните за всеки екскурзиант ще се вкарват в платформата още при идването му.

Хубена Генчева - шеф на апарт комплекс: Ние по този начин или другояче даваме всеки месец информации. Просто ще бъде по-лесно, те ще си ги извличат непосредствено от нас.
Системата ще обхване всички места за настаняване. Дори хижите с сложен достъп. С тази разлика, че те ще би трябвало да се регистрират в близкото кметство веднъж месечно и на хартия. По-напредналите, ще могат да вкарват данните посредством смарт телефон. За всички ще има образования.
Николина Ангелкова - министър на туризма: За бизнеса няма да коства нищо, тъй като системата и софтуерът ще бъде по този начин създаден, тъй че да бъде съответен със софтуерите, които всеки един хотел и сега употребява.
Системата ще коства на страната 1 128 000 лв. с Данък добавена стойност. Но се чака добра възвръщаемост. По предварителни данни министерството на туризма чака с 20% повече приходи от нощувки до 3 години след пускане на плана.

Според Ангелкова терзания за персоналните данни не са основателни, тъй като само институциите ще ги виждат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР