Започва финалният етап от изграждането на зоологическата градина в Пловдив.

...
Започва финалният етап от изграждането на зоологическата градина в Пловдив.
Коментари Харесай

Размразиха проекта за зоопарка на Пловдив

Започва финалният стадий от построяването на зоологическата градина в Пловдив. Съдебни процеси блокираха строителството на обекта за интервал от над три години. Преди дни обаче Върховният административен съд се произнесе, че няма спънки дейностите да бъдат възобновени.

Пловдив

Съдебни каузи на екозащитници, замразиха строителството на зоопарка в Пловдив през 2016 година.
Иван Тотев, кмет на Пловдив: Трябваше да минем през това тестване, само че вижте най-после в решението - 100 лв. да се заплати на община Пловдив. Нали разбирате за 100 лв. какъв брой години и най-после 100 лв. на община Пловдив.
Плановете този път са до началото на лятото зоопаркът да посрещне първите си гости. До тогава обаче има още много документи за споразумяване.
Димитър Колев, кмет на регион Западен: В момента се приготвят актовете за пускане на обекта или така наречен акт 11 и по-късно към този момент няма никаква спънка строителят да влезе и да довърши своята работа.
От фирмата-изпълнител дават обещание за период от 27 дни да са подготвени и с оставащите строителните действия по оградите на някои от хабитатите.
Вакрил Запрянов, шеф на фирмата-изпълнител: Подсилени за мечките, смяна на оградите за бизоните. Това е по наставление на консултантите от министерство на околната среда и водите.
Паралелно с довършителните работи ще се събират и всички нужни документи, които ще изиска приемателната комисия, преди да издаде акт 16 за въвеждането на обекта в употреба.
Димитър Колев, кмет на регион Западен: Изкарахме акт 16 на трафопоста, който е по този начин да се каже обвързван обект с главния обект, тъй като не може да изкараш акт 16 на зоопарка, без да имаш въведен в употреба трафопост.  Трудно се намират животни за новият зоопарк в Пловдив Трудно се намират животни за новият зоопарк в Пловдив
Пловдив ще се снабди с най-модерната зоологическа градина в Европа. Строителството ѝ към момента тече, а Общината търси кой да достави редица екзотични жи...

Новите животни в зоопарка ще идват поетапно. Първите жители ще са няколко мечки, маймуни, елени, муфлони, камерунски кози, патагонски мари, виетнамски свине и други След социална поръчка от словенски разплодник ще бъдат закупени и екзотични типове.

Вакрил Запрянов, шеф на фирмата-изпълнител: Тук животните ще се усещат в доста удобни условия. Когато родителите си докарат децата, най-малко 4 часа ще могат да се разхождат и любуват.
Според кмета на града планът е изработен по този начин, че хабитатите да са оптимално близки до естествените местообитания на типовете. Самото място, а и дълголетието на някои от животните доказвали това.
Иван Тотев, кмет на Пловдив: Вълкът Бисер е към момента жив, което е срещу естествените закони, защото възрастта му към този момент е ненормална. Той наближава 20 години. Хабитата с водоплаващи птици, в който има населили се диви патици, които не са планувани, не са закупени от нас, а са дохвърчали от Марица. До няколко месеца сигурно ще имаме и поколение. Това значи, че хабитатът е толкоз покрай природата, че за самите животни няма нищо изкуствено. Това е и задачата въобще на целия зоопарк. Преправяхме плана по този начин, че да не засегнем дървесни типове, да запазим оптимално доста от съществуващите дървета.
След ремонта площта на зоопарка е увеличена четири пъти. Пространствата за всички животни ще са неведнъж по-големи от предходните, увериха от общината. Предстои общинският съвет да гласоподава и решение, с което до края на годината визитите в зоопарка да са безвъзмездни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР