Започва финалната седмица в Лондон с финалистите за престижната награда

...
Започва финалната седмица в Лондон с финалистите за престижната награда
Коментари Харесай

„Стискайте ни палци с Анджела“: Финална седмица преди връчването на наградата Booker 2023

Започва финалната седмица в Лондон с финалистите за влиятелната премия International Booker Award 2023. На 18 май, четвъртък, в паметната постройка Southbank Center на брега на Темза ще се организира полемиката на шестимата класирани в късия лист за наградата, измежду които и Георги Господинов.

„ Стискайте ни палци с Анджела “, написа Георги Господинов в профила си във Фейсбук.

Анджела Родел е преводачът на книгата на Господинов " Времеубежище ", с която двамата бяха за влиятелната премия.

Ежегодно „ Букър “ се посвещава на най-хубавата преводна литература. Присъжда се на романисти и създатели на къси разкази от целия свят, като обръща особено внимание на изкуството на превода. Спечелилият създател и преводачът си поделят по равно премията от 50 000 английски лири.

В тазгодишния къс лист са включени:
Boulder - Ева Балтазар (Испания)Whale - Шион Мьон-Куан (Южна Корея)The Gospel According to the New World - Марис Конде (Франция)Standing Heavey - Гоуз (Кот Д`Ивоар)Time Shelter - Георги Господинов (България)Still Born - Гуадалупе Нетел (Мексико)
Тазгодишната полемика сред финалистите ще бъде водена от Мерве Емре, професор в Оксфорд. Тя написа New Yorker и е създател и редактор на няколко книги, измежду които „ Брокерите на персони “, която е определена от доста американски и английски издания за една от най-хубавите книги на 2018 година и приспособена като пълнометражен документален филм на HBO от 2021 година „ Персона “.

Събитието е разпродадено от дълго време.

Носителят на премията за 2023 година ще бъде разгласен на гала в Лондон на 23 май.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР