Започва битката за кокала и тук е моментът държавните ни

...
Започва битката за кокала и тук е моментът държавните ни
Коментари Харесай

България трябва да се бори, ако не за увеличение, то поне средствата от кохезионните фондове да останат в сегашния размер

Започва борбата " за кокала " и тук е моментът държавните ни мъже да се преборят - сподели пред " Хоризонт " някогашният финансов министър Муравей Радев преди идното показване на финансовата рамка на бюджета на Европейския съюз за интервала 2021-2027 година от еврокомисар Гюнтер Йотингер. Сега България има по-силен глас като ръководител на Съвета на Европейски Съюз, няма причина да бъдем „ наказвани “, счита Радев:

„ За България ние имаме всички учредения да настояваме в случай че не да се усилят, то най-малко да се запазят в същия размер. България пази една общоевропейска граница. България чака да влезе в ERM 2, а това значи по-голяма потребност от средства, с цел да може по-бързо да извърви пътя на доближаване с европейската стопанска система. Сега стартира борба сред всички страни „ за кокала “.

Запитан намаляването на кохезионните фондове ли е най-голямата опасност за нас Муравей Радев означи, че кохезионната рамка е доста значима за България, само че тя няма да стане ясна през днешния ден - през днешния ден се показва единствено финансовата рамка за интервала 2021 – 27 година и плануваните средства по обособените глави. Едва в завършек на май ще бъде явен размерът на средствата за кохезионните фондове и на тези за селскостопанската политика.

Намаляването евентуално ще се случи, само че не чакам да бъде фрапантно, изключително в Кохезионния фонд. В момента 15 страни от Европейски Съюз употребяват средства от кохезионните фондове, в това число България, добави Радев:

„ Това понижаване на би могло да бъде няколко %, не повече допускам. По-силно ще бъде наранена селскостопанската политика, където се едно понижаване сред 6 и 8 %. Всичко това е резултат от „ дупката “, която отваря Брекзит – напускането на Англия и загубата на 10 милиарда доходи в европейския бюджет от една страна. От друга страна се приказва за увеличение на общия размер на средствата по бюджета на Европа с още 10 млрд, които са за нови функционалности, които се появяват и Европейски Съюз би трябвало да прави. Тоест, обрисува се една дупка от към 20 милиарда, която ще би трябвало да бъде запълнена – отчасти посредством понижаване на разноските и въпреки това – посредством увеличение на вноските на страните в общия европейски бюджет. В момента вноската е 1% от брутния народен артикул, а се чака да бъде препоръчано да бъде най-малко 1.2%. “

Против по-голямата вноска ще бъдат тези страни, които изнасят повече, в сравнение с внасят. Богатите страни нямат този интерес, бедните го имат и ние сме такава, акцентира Радев:

„ То е като помпата – даваш малко пари, само че взимаш няколко пъти повече. По-добре да дадеш, с цел да вземеш повече. “

Очаква се да се вдигнат критериите за отпущането на средствата от кохезионните фондове – с изключение на брутния вътрешен артикул да има и други – да вземем за пример банкет на мигранти и запазване на околната среда, разясни Муравей Радев, съгласно който това до известна степен ще промени метода на систематизиране на средствата.

България върви все по-добре през последните години, гласи оценката на някогашния финансов министър. " Какви времена доживяхме - в България да се приема финансовата рамка на Европейски Съюз за шест години напред. Това в случай че не е триумф, здраве му кажи ", разяснява Радев във връзка днешното събитие.

Цялото изявление е в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР