Започва Битката при СливницаПрочетете ощеБитката при Сливница е голямо сражение

...
Започва Битката при СливницаПрочетете ощеБитката при Сливница е голямо сражение
Коментари Харесай

На този ден: Започва битката при Сливница

Започва Битката при Сливница
Прочетете още
Битката при Сливница е огромно стълкновение по време на Сръбско-българска война, водено в региона на град Сливница и село Алдомировци, височините Три уши и Мека црев, в интервала 5 ноември 1885 – 7 ноември 1885 година (17 – 19 ноември нов стил). Фронтовата линия при Сливница е разграничена на 3 елементи, а съотношението първоначално е 12 000 българи против 25 000 сърби.

Сутринта на 5 ноември стартира решителното Сливнишко стълкновение. Към 9 часа сутринта сърбите напредват, само че батареята на капитан Георги Силяновски ги отблъсва бързо и без да даде жертви. Българите стартират контраофанзива при село Мало Малово, както е наредил княз Александър I Батенберг, и скоро сръбските елементи са принудени да правят отстъпка. Сражението се води най-вече на този фланг, като сърбите правят непрекъснати набези, само че без триумф. В борбата българската артилерия оказва помощ доста на пехотната армия, посредством интензивен огън, само че все пак десният български фланг се изтегля до укрепените позиции заради липса на муниции.

Докато борбата при Сливница е в разгара си, сръбската Моравска дивизия завладява Брезник и се насочва към левия фланг на българските позиции в Сливница. Шумадийската дивизия се съединява с Дунавската и Дринската при сливнишките позиции. На левия фланг ситуацията не е толкоз положително за българите. Шумадийската и Моравската дивизия настъпват от юг и югозапад.

Срещу тила на моравците, чийто щаб се намира в Брезник и които настъпват към Гургулят, са изпратени 1950 души под командването на капитан Стефан Кисов (виж Бой при Брезник). Въпреки че в последна сметка е разрушен, българският отряд забавя цялата Моравска дивизия в напредването ѝ към Сливница, където се взема решение изхода на войната, и принуждава сърбите да отделят два батальона за прикритие от юг.

На 7 ноември, след нови попълнения и в двете страни, сърбите доближават 40 000, а българите 32 000. В ранната заран на 7 ноември капитан Христо Попов и воденият от него отряд се насочват към село Гургулят, където срещат 3 сръбски батальона, една батарея и един ескадрон и ги разгромяват в Битката при Гургулят.

По това време сръбските войски на северния фланг се съвземат и си връщат част от изгубените терени. Българите контраатакуват. Капитан Марин Маринов – командващ Бдинския полк, подрежда щикова офанзива – „ На нож “, като самичък повежда бойците си и умира в багра. По-късно Бдинският полк е подсилен от плевенските дружини и една батарея. Развихря се яростна битка за превъзходство, само че сърбите не съумяват да устоят и обръщат в бяг, оттук насетне ходът на сражението е решен. По обяд на 7 ноември българите минават в нахлуване.

Отрядът на капитан Коста Паница разрушава сръбските войски при Ропот и Комщица и навлиза в Сърбия, като с това завършва борбата при Сливница.

Открит е металургичният комбинат Кремиковци



„ Кремиковци “ е най-голямата металургична компания в България сред 1963 и 2009 година След прехода на България към пазарна стопанска система е приватизирана. През 1999 година държавната компания е продадена на българската компания „ Дару Металс “ за 1 $. През 2005 година „ Дару Металс “ продава предприятието на индийския бизнесмен Прамод Митал за 110 милиона $. През 2008 година компанията банкрутира и прекратява активността си през 2009 година

Развиването на стоманодобивна промишленост е част от устрема на държавното управление да извърши промишлена гражданска война в Народна република България, като преобърне аграрната устременост на стопанската система. Като главен претекст е изтъкнато „ подобряването на класовия състав измежду популацията на столицата “. Този аргумент надвил над всички предизвестия, че комбинатът щял да замърси въздуха и да прахосва питейната вода на София.

Според мониторингов отчет от 2008 за преструктурирането на стоманодобивната промишленост в България и Румъния. равнището на продуктивност в Кремиковци е 30% от продуктивността на сравними европейски стоманодобивни фабрики и това оказва негативен резултат върху бизнеса на компанията.

Към средата на 2008 година ситуацията е влошено дотам, че предприятието не е в положение да обслужва задълженията си и е намерено произвеждане по неплатежоспособност.

От месец декември 2008 работата в огромна част от предприятието на практика е спряна, а главните мощности се поддържат в режим на безвредна подготвеност. Правителството и синдиците на комбината трескаво търсят нов вложител, оператор или други възможности за финансиране и продължение на работата, само че без триумф. В комбината не се изплащат заплати, както и не се заплаща разходваният всекидневно газ. Това довежда до спомагателни задължения, обществено напрежение и непрекъснати митинги от страна на металурзите.

На 15 май 2009 е прекратено газоподаването към комбината. Спрени са коксохимичните мощности, за които е належащо непрестанно газоподаване. Спирането на коксохимическия цех е необратимо – работата му не може да бъде обновена. Според пресата и образуваното публично мнение по този начин вечно е отстранен един от най-големите замърсители на въздуха в софийското поле.

В края на 2010 година назначени от съда синдици се пробват да продадат активите му, с цел да покрият най-малко част от отговорностите към кредитори. След няколко търга, на които не вземат участие претенденти, на 14 април 2011 година част от активите са продадени за 316 милиона лв. на Елтрейд къмпани ЕООД, новоучредено дружество, свързвано с водещия търговец на вторични първични материали Надин. Основната част от финансирането на договорката идва от Първа капиталова банка.

Според последния отчет на Европейска комисия от мониторинга основните аргументи за неуспеха на сдружението в постигането на жизненост са неналичието на капитал за вложения в рационализация и неналичието на оборотен капитал.

Космическият уред Галилео се сближава единствено на 160 километра с естествения сателит Амалтея и отклонението, оказано върху траекторията на апарата, е измерено за тъкмо определяне на масата на спътника



Галилео е автоматизиран галактически уред, изпратен по стратегия на НАСА за проучване на Юпитер. Апаратът носи името на астронома Галилео Галилей. Изстрелян е на 18 октомври 1989 година на борда на галактическата совалка Атлантис, като е стартиран към Юпитер от околоземна орбита. Апаратът влиза в орбита към планетата на 7 декември 1995 година
Галилео се сближава за пръв път с метеорит, открива първия астероиден сателит, първи влиза в орбита към Юпитер и спуска първата сонда в атмосферата на планетата.

На 21 септември 2003 година, след 14 години в космоса и 8 години на орбита към Юпитер, апаратът е спуснат в атмосферата на планетата със скорост от към 50 km/s за попречване на конфликт с някой от спътниците на Юпитер и вероятно преместване на бактерии и микроорганизми със земен генезис на повърхността му. Значително въздействие върху решението оказва откритият благодарение на Галилео океан от течна вода под повърхността на Европа.

По незнайни аргументи основната антена на Галилео не се разтваря изцяло по проект след първото доближаване със Земята. Едно от догатките за тази щета е забележителното време, което апаратът прекарва в складовете на НАСА откакто злополуката на Чалънджър отсрочва стартирането му. Счита се че част от смазката на ребрата поддържащи основната антена се изпарява, като това прави тяхното вярно разтваряне невероятно.

Направени са многочислени опити за нейното разтваряне като периодическото ѝ излагане на слънчева светлина и сянка, завъртане на апарата към оста му със скорост от 10,5 оборота/min, както и от време на време включване и изключване на моторите ръководещи ребрата на антената, само че без триумф.

Вместо главната антена (с ориентирано предаване) способна на предаване на данни със скорост от 134 килобита/s за връзки се употребява вторичната антена (предаваща изотропен сигнал), предопределена за предаване на данни със скорост 8 – 16 бита/с. Вторичната антена предава с мощ от 15 до 20 W, от които една 70 метрова наземна радио антена е способна да улови към 10 × 10−21 W. Чрез потреблението на няколко наземни радиоантени с усъвършенствана сензитивност и потреблението на компресия на данни, е осъществена оптималната скорост на предаване на данни от апарата към Земята от към 160 бита/s.

Данните, събрани от апарата, се резервират на бордова магнитна лента, като след това биват предадени назад към Земята по време на апогея на апарата. По същото време биват провеждани и проучвания на магнитосферата на планетата.
Използването на вторичната антена лимитира общото количество данни предадени от апарата до 30 гигабайта, включително към 14 000 фотоси.

Първият парашут на атмосферната сонда се задейства към минута по-късно от плануваното, като довежда до изгубване на малко количество данни за атмосферата. Впоследствие е открито че казусът се е дължал на електрическите кабели задействащи парашута и че той в действителност се е задействал по-скоро по случайност.

Още забавни събития от този ден:

През 1414 година е открит Констанцки събор на Римокатолическата черква, който поставя завършек на Папската схизма.

През 1605 година е осуетен опит за атентат против Камарата на лордовете и краля на Англия и Шотландия Джеймс I.

През 1757 година – Седемгодишната война: Фридрих II побеждава обединените армии на Франция и Свещената римска империя.

През 1895 година Джордж Селдън получава първия американски патент за автомобил.

През 1912 година Удроу Уилсън е определен за двадесет и осми президент на Съединени американски щати.

През 1913 година Англия анексира Кипър и дружно с Франция стартира военни дейности против Османската империя.

През 1914 година Англия окупира Кипър.

През 1916 година Германия и Австро-Унгария подписват акт за основаване на Регентско полско кралство.

През 1940 година Франклин Рузвелт е определен за трети мандат като президент на Съединени американски щати.

През 1945 година Колумбия е призната за член на Организация на обединените нации.

През 1968 година Ричард Никсън побеждава на президентските избори в Съединени американски щати.

През 1979 година Аятоллах Хомейни афишира Съединени американски щати за „ великия дявол “.

През 1994 година Акио Морита оповестява отдръпването си от управлението на Sony.

През 2006 година Бившия иракски деспот Саддам Хюсеин е наказан на гибел посредством обесване за закононарушения против човечеството.

Днес е роден българският артист Георги Георгиев – Гого



Георги Георгиев Георгиев – Гого е български артист. Занимава се най-вече с озвучаване на филми и сериали. Най-известен е с работата си по „ Блясък “, „ Ренегат “, „ Военна прокуратура “, „ Али Макбийл “, „ Шеметни години “ (сезони 1 – 5), „ Фарскейп “, „ Дарма и Грег “, „ От мястото на престъплението: Ню Йорк “ и „ Хавай 5-0 “.
Той е от театрално семейство. Майка му, Кева Апостолова, е драматург и основен редактор на списание „ Театър “, а татко му е починалият артист и режисьор Георги Г. Георгиев.
Една от първите функции е като дете във кино лентата „ Оркестър без име “. Започва кариерата си в дублажа през 1998 година Озвучава във кино лентата G.I. Joe The Rise of Cobra от 2009 година.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР