Започнете с изграждането на 360-градусов дигитален маркетингов образ на клиента,

...
Започнете с изграждането на 360-градусов дигитален маркетингов образ на клиента,
Коментари Харесай

Нефтът на новата ера

Започнете с построяването на 360-градусов цифров маркетингов облик на клиента, поучава Николай Неделчев, изпълнителен шеф на Publicis One за България

- Господин Неделчев, какви нови благоприятни условия за бизнес напредък и конкурентоспособност обезпечават софтуерните принадлежности за онлайн маркетинг?

- Събирането и потреблението на огромни масиви от данни (Big Data), както и включването им в маркетинговата тактика е страхотна първа стъпка в цифровата промяна на всеки бизнес, която разрешава вземането на стратегически решения в действително време и благоприятни условия за оптимизация на онлайн акции и бюджети.

Де факто данните са " нефтът " на цифровата епоха. Истината е, че колкото повече данни събира една компания за своите консуматори (по допустимо най-прозрачен метод и с нужното позволение), толкоз повече благоприятни условия излизат за възстановяване на нейните артикули и услуги и за прекарването на индивида, който ги употребява.

А за нашия бизнес това е основно. Знаейки какво и къде търсят нашите консуматори, както и на какви тематики приказват онлайн, може да ни помогне да променяме услугите, в случай че виждаме, че те не дават отговор на времената, в които живеем. Това е добра първа стъпка за цифрова промяна. И не е допустима без разбора на данни.

- Какъв тип компании биха могли да се възползват от преимуществата на тези технологии?

- В сферата на онлайн маркетинга става все по-ясно следното: фирмите, които първи съумеят да надградят и отличат своите марки, ще наложат нови правила в връзките си с потребителя оттатък рационалното - точно там, където се води и огромна част от борбата за клиенти.

Онези, които не съумяват заради прекомерния фокус върху себе си, мъчно ще изградят имиджа на разбиращ, съответен на днешната действителност бранд. С една дума, ще се провалят. Това на процедура значи, че всяка компания, без значение от своята сфера на активност и размер, ще би трябвало да се бори за диференциация посредством предлагането на по-персонализирани, по-адекватни и по-контекстуални решения за своите консуматори.

Инструменти като Hybris Marketing на SAP, на които сме формален сътрудник за България, разрешават сегментирането на огромни бази данни, извличането на потребна информация за всеки един сегмент от сегашни или евентуални клиенти и посредством Artificial Intelligence оферират на потребителя най-релевантната оферта за артикул или услуга.

- Какви на практика препоръки бихте дали на една компания, която желае да построи цифровата си маркетингова тактика?

- За да разбере една компания данните, е добре първо да ги дефинира. Big Data е просто цифрово, нереално показване на нещата, които се случват в действителния свят. Big в тази ситуация значи подобен размер от данни, какъвто един-единствен човек не би могъл да разчете без намесата на технология. Технологията събира данни от разнообразни източници, които по принцип са затворени и постоянно гледани поотделно. Те не демонстрират цялата картина за потребителя. И по тази причина построяването на 360-градусов облик на клиента би трябвало да е първата стъпка. Бизнесът би трябвало да вижда значимите дейности на потребителите и да ги проучва в действително време. Затова би трябвало да наеме хора, които имат опит с боравенето на Big Data - така наречен анализатори на данни и опитни цифрови стратези, които да изградят модел въз основа на информацията, която е извлечена от самия инструмент.

- Какъв е пазарният капацитет за решения като SAP Hybris Marketing в Централна и Източна Европа?

- Пазарният капацитет е голям. Данните, които събират фирмите, може да бъдат оценени посредством потребителски отзиви и настроения, така наречен sentiment analysis (анализ на нагласите), и да им оказват помощ да персонализират взаимоотношението с потребителя, което ще докара до повече продажби както посредством привличане на нови клиенти, по този начин и посредством cross & upsell  на съществуващи артикули.   

Advertorial: Начо Стригулев, Венцислав Савов 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР