Започналата тези дни тенденция на повишаване на новите случаи продължава.

...
Започналата тези дни тенденция на повишаване на новите случаи продължава.
Коментари Харесай

Опасна и тревожна отново е ситуацията с COVID-19 в София

Започналата тези дни наклонност на повишение на новите случаи продължава. Шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев разгласи, че обстановката в София стартира да става тревожна и напрегната, а здравният министър проф. Костадин Ангелов разяснява, че има ”раздвижване ” в столицата, което може да бъде ”някаква алена лампа за обществото ”. Вече се вижда покачване и на хоспитализациите, и на пациентите в интензивни отделения.
По данни на Единния информативен портал за последното денонощие у нас са регистрирани нови 967 случая на инфектирани с Covid-19 при направени 11 452 теста. От тях 4681 са PCR (604 положителни), а 6771 са антигенни (363 положителни). Най-много са доказаните случаи в София - 208.

Общият брой на дейните случаи у нас сега е 20 885, от които в болница са настанени 2901 инфектирани. След растежа на новите случаи, през днешния ден леко нарастване се следи и при хоспитализациите - те са с 51 пациенти повече спрямо предходното денонощие. Разликата е незначителна - 1.7%, само че това е най-голямото нарастване от началото на годината. След като 4756 българи посрещнаха Нова година в болница с COVID-19, хоспитализациите започнаха трайно да понижават, като на 27 януари стигнаха най-ниското равнище от много време насам - 2818 души. Вчера системата регистрира 2850 приети в болница.

Същата наклонност се следи и при пациентите в интензивни отделения - различен основен индикатор за обстановката. При тях в последните два дни посоката също се обърна от понижение към нарастване, като за момента смяната е лека - от 264 в понеделник на 279 през днешния ден.

За последните 24 часа са умряли 36 души, а 1512 са се излекували. Единствено при смъртните случаи няма нарастване, само че през вчерашния ден системата регистрира най-високия брой умряли за денонощие от 12 януари насам.

Влошаването се вижда и от картата на заболяемостта по области, която всяка седмица приготвя Националният център по заразни и паразитни заболявания. Преди седмица, когато се взе решение за разхлабване на ограниченията, в алената зона - с над 120 случая на 100 000, бяха единствено областите Враца, Плевен и Кюстендил. Днес в алено са оцветени осем области - Бургас, Враца, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Сливен, София и Хасково. Най-тежка заболяемост има в Кюстендил - 245 на 100 000, като данните са на 14-дневна база, към 31 януари.

" София е в алената зона. Ако изхождаме от обстоятелството, че тези зони са направени по критериите, които бяха въведени в самото начало – 120 на 100 хиляди за 14 дни. Ако може да се изразим нагледно, дано това да бъде някаква алена лампа за обществото ", разяснява и здравният министър проф. Костадин Ангелов. " От друга позиция не считам, че имаме потребност от подобен вид лампи, с цел да повишаваме вниманието на хората. В София има оживление. Наблюдаваме го от една седмица. За задачата два пъти в денонощието ми се рапортува за положението на свободните кревати, адресите, повикванията и броят на случаите на територията на столицата, разяснява проф. Ангелов.

Националният действен щаб взе решение за разхлабване на ограниченията на 25 януари, когато заболеваемостта на 14-дневна база бе под 100 на 100 000 души и България беше една от четири европейски страни отвън алената зона. В резултат на това решение в понеделник бяха отворени моловете, кината, фитнес залите и танцовите школи.

Миналата седмица здравният министър изясни по какъв начин се действа при вземането на решения: " Стремим се към цифрата 120 на 100 000 (заболяемост), защото сме се убедили, че при него няма проблем за нашата система на опазване на здравето - устояваме на този напън и го вършим сполучливо. Когато заболяемостта надмине 200 на 100 000, започваме да имаме усложнения. Ако има нарастване на случаите, затварянето стартира от последно отворените браншове ".

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР