Започнаха най-мащабните военни учения на Китай около Тайван като демонстрация

...
Започнаха най-мащабните военни учения на Китай около Тайван като демонстрация
Коментари Харесай

Китай с мащабни военни учения в Тайван след посещението на Пелоси

Започнаха най-мащабните военни учения на Китай към Тайван като проява на мощ по жизненоважни интернационалните морски пътища след визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси на острова, оповестява Агенция Франс Прес.

Пелоси си потегли от Тайван в сряда след пътешестване, което даде съображение на Пекин да насочи поредност от остри закани, защото счита самоуправляващия се остров като своя територия.

Пелоси беше най-високопоставеният чиновник на Съединени американски щати, посетил Тайван от 25 години насам, и съобщи, че пътуването ѝ е посочило " недвусмислено ", че Съединените щати няма да изоставят един либерален съдружник.

Това провокира гневна реакция от страна на Пекин, който даде обещание " наказване " и разгласи военни учения в моретата към Тайван - едни от най-натоварените водни пътища в света.

Ученията, които започнаха към 12 ч. (04 ч. по Гринуич), включват " пукотевица онлайн ", оповестиха държавните медии.

" Шест съществени региона към острова са определени за това действително бойно обучение и през този интервал съответните кораби и самолети не би трябвало да навлизат в съответните води и въздушни пространства ", заяви държавната телевизия CCTV.

Ученията ще се проведат в няколко зони към Тайван - на някои места единствено на 20 км от брега, и ще приключат в неделя по обяд.

Министерството на защитата на Тайван съобщи, че следи ученията от близко.

" Министерството на националната защита акцентира, че ще съблюдава правилото за подготовка за война, без да я търси, и с настройката да не ескалира спора и да не провокира разногласия ", се споделя в изказването.

Държавният таблоид на Пекин „ Global Times ” съобщи, базирайки се на военни анализатори, че ученията са " невиждани " и че за първи над Тайван път ракети ще прелетят.

" Това е първият път, когато НОАК (Народно-освободителна войска на Китай) ще изстреля жива артилерия с огромен обхват на деяние " през Тайванския пролив, написа вестникът.

Държавите от Г-7 осъдиха ученията, заявявайки, че няма " никакво опрощение визитата да се употребява като предлог за нападателна военна активност в Тайванския пролив ".

Подготовка за действителна борба

В сряда Тайванското морско и пристанищно бюро предизвести корабите да заобикалят регионите, в които се организират китайските учения.

Тайванският кабинет съобщи, че ученията ще нарушат 18 интернационалните маршрута, преминаващи през неговия район за полетна информация (FIR).
Хонконгският транспортьор Cathay Pacific съобщи, че е наредил на своите самолети да " заобикалят прекосяването през избраните зони на въздушното пространство към тайванския район ".

Маневрите ще се проведат по някои от най-натоварените транспортни направления на планетата, употребявани за доставка на жизненоважни полупроводници и електронно съоръжение, създадени в източноазиатските фабрични центрове, до международните пазари.

Пекин отбрани ученията като " нужни и обективни ", като хвърли виновността за ескалацията върху Съединените щати и техните съдружници.

" В актуалната битка към визитата на Пелоси в Тайван Съединените щати са провокаторите, а Китай е жертвата ", съобщи говорителката на външното министерство Хуа Чунин на постоянен брифинг в сряда.

Китайски боен източник съобщи също по този начин, че ученията ще се организират " в подготовка за действителни бойни дейности ".

" Ако тайванските сили преднамерено влязат в контакт с НОАК и инцидентно стрелят с оръжие, НОАК ще предприеме строги контрамерки и всички последици ще бъдат понесени от тайванската страна ", сподели източникът.

Някои ограничавания

23-милионното население на Тайван от дълго време живее с вероятността от инвазия, само че тази опасност се ускори при ръководството на президента Си Дзинпин, най-настъпателния китайски властник от последното потомство.

Островът още веднъж се трансформира в огнище на напрежение сред Съединените щати и китайското управление, което се стреми да показва мощ преди решаващата среща на ръководещата партия тази есен, на която се чака Си да получи невиждан трети мандат.

По информация на Агенция Франс Прес, в континенталната част на страната, която се счита за най-близката точка на Китай до Тайван, група от пет военни хеликоптера са прелетели на относително дребна височина покрай известно туристическо място.

" Обявените от Китай военни учения съставляват ясна ескалация по отношение на съществуващата базова линия на китайски военни действия към Тайван и по отношение на последната рецесия в Тайванския пролив през 1995-1996 година ", съобщи Аманда Хсиао, старши анализатор за Китай в Международната спешна група.
" Пекин дава знак, че отхвърля суверенитета на Тайван. "

Въпреки това анализатори обявиха пред Агенция Франс Прес, че Китай не цели да ескалира обстановката отвън своя надзор - най-малко към този момент.

Тит Чен, доцент по политически науки в Националния университет " Сун Ят-Сен " в Тайван, съобщи: " Китай не може да си разреши да наруши сигурността:

" Последното нещо, което Си желае, е да провокира несъзнателно война. "  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР