Започнах да осъзнавам и да разбирам баща си, когато навлязох

...
Започнах да осъзнавам и да разбирам баща си, когато навлязох
Коментари Харесай

Синът на Радой Ралин с изповед за лиричната страна от характера на своя баща

Започнах да съзнавам и да разбирам татко си, когато навлязох в тематиката „ Алеко Константинов. Това показа пред свищовската общност синът на Радой Ралин- Кин Стоянов. Българският държавник бе посетител на Свищов във връзка Алековите дни, отдадени на 156 годишнината от рождението на Щастливеца.

В проведена креативна вечер, отдадена на неговия татко Радой Ралин, Кин Стоянов разкри лиричната страна от характера на своя татко. Той показа, че когато е работил по книжката „ Гражданинът Щастливец “, която е мемоарен колаж на живота на Алеко, в съзнанието му стартират да пораждат редица аналогии сред Щастливеца и неговия татко.

„ Може да се каже, че Алеко Константинов със своя живот, своя духовен императив и своята непорочност е основал архетипа (политически, психически, социално), към който умишлено или не, всеки един български сатирик по някакъв метод се е стремил. За това ми се желае да ви опиша за тези допирни точки, които аз открих сред Алеко Константинов и Радой Ралин “, съобщи Кин Стоянов.

В разсъжденията си той акцентира, че Алековия язвителен облик на Бай Ганьо в действителност е основан от лирик и изискан публицист, какъвто е и Радой Ралин. Кин Стоянов показа, че преди да стигне до епиграмите, неговият татко е бил създател, който е писал стихове изразяващи таман тази струнка на сензитивност, а като образец даде стихотворението му „ Бодли “, което доста тъкмо го сподели. Той разкри пред присъстващите, че огромната болежка на неговия татко е била „ неосъщественият човек “, а политическата обстановка в България, е съгласно него, повода и Алеко Константинов, и Радой Ралин да узреят като сатирици. „ Сатирикът не търси сатирата, тя намира него! “, уверен е Кин Стоянов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР