Започна вторият протестсрещу насилието пред Съдебната палата в София, Стара

...
Започна вторият протестсрещу насилието пред Съдебната палата в София, Стара
Коментари Харесай

След случая „Дебора“: Втори национален протест срещу насилието

Започна вторият митинг против насилието пред Съдебната палата в София, Стара Загора и още градове на страната. Хората се събраха и в символ на съпричастност към 18-годишната Дебора .

Десетки жители се събраха на митинг пред Съдебната палата в София. Протестиращите държат плакати с надпис “ Нито една повече ”, “ Скулптуре, ще те запомним с този културен шедьовър ”, “ Затвор за Георги ”, “ Няма да мълчим ” и други Те желаеха и оставката на Вежди Рашидов като народен представител, съобщи Дарик.

Протестът в София прерасна в шествие, което се насочи към към Народното събрание . Има полицейско наличие, а придвижването е затруднено.

А измежду протестиращите в Стара Загора бяха родителите на Дебора . Майката на момичето дефинира законодателните промени от тази седмица като положително начало, само че счита, че това няма да спре насилието . Тя благодари за поддръжката към щерка й и фамилията и съобщи, че чака правдивост. Към момента момичето към момента не излиза на открито, въпреки да има усъвършенстване в положението й.

Случаят в Стара Загора провокира вълна от публично неодобрение и митинги в цялата страна, откакто стана ясно, че приятелят й е показал нечовечен садизъм към нея - нарязани са ръцете, краката и гърдите, носът й е строшен. Цялата й коса е подстригана с машинка. Младата жена е избавена, само че са й направени 400 шева .


Предполагаемият причинител е нейният 26-годишен другар, който в началото е бил арестуван за 72 часа, а по-късно е пуснат на независимост. Към астоящия миг той е притеглен като обвинен по две следствия за закана с ликвидиране и за нанасяне на междинна телесна щета.

Изискванията, които протестиращите слагат към институциите, са въвеждане на политики за предварителна защита, поддръжка и протекция на дамите потърпевши от насилие; промени в използването, политиките и практиките на тези политики; улеснен достъп на потърпевшите до правосъдие; правосъдна промяна, основаване на спешни центрове за потърпевши от принуждение във всяка една област в страната в оптимално къси срокове; неотложно започване на работа на Националният съвет за предварителна защита и отбрана от домашното насилие; за всяко издадено правосъдно решение и здравна експертиза да се носи лична отговорност и право да се търси правосъдна отговорност при определяне на компрометиране, както и въвеждане на часове по полово обучение като превантивна мярка против полов тормоз, включващи часове по въпроси за като тъждество сред дамите и мъжете, взаимно почитание, ненасилственото разрешаване на спорове, нестереотипни функции на половете, принуждение над дами и правото на персонална цялост.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР