Започна приемът на творби за дванадесетото издание на Националния литературен

...
Започна приемът на творби за дванадесетото издание на Националния литературен
Коментари Харесай

Приемат творби за литературния конкурс Яна Язова

Започна приемът на произведения за дванадесетото издание на Националния книжовен конкурс „ Яна Язова”. В него могат да вземат участие създатели от цялата страна на възраст от 14 до 35 години.
Условието на уредниците е да се изпращат до три описа в три екземпляра, които не са награждавани в други състезания, а размерът на творбите да е до пет машинописни страници. Срокът за изпращане на материалите е до 30 септември 2018 година Ще бъдат присъдени три награди, като паричната награда за първото място е 200 лева, за второто - 150 лева, а за третото място са планувани 100 лева В рамките на литературния конкурс ще бъде извършен и конкурс за есе на тематика "Моят роден град Лом”. В него могат да вземат участие възпитаници от община Лом на възраст до 18 години. За този конкурс върху плика би трябвало да се добави (За есе). Предвидени са и три парични награди за младите участници в него. Резултатите от двата състезанието ще бъдат оповестени на 19 октомври 2018 година на уеб страницата на община Лом.
Творбите би трябвало да се изпращат в плик на следния адрес: 3600 гр. Лом, ул. Славянска № 1, Йорданка Тушанска – основен библиотекар в НЧ „ Постоянство 1856 "- Лом. За въпроси, свързани с състезанието, можете да пишете на имейл адрес: [email protected] или да се обадите на тел: 0971/66472.
Люба Тодорова Ганчева, с псевдоним Яна Язова, е родена на 26 май 1912 година в град Лом. Ръкописите ѝ са разграбени след нейната мистериозна гибел. Яна Язова живее до шестата си година в Лом, след което фамилията ѝ се реалокира във Видин, описа литературният критик Юлий Йорданов. Тя учи в Лом, Видин и Пловдив, като приключва Първа девическа гимназия в София през 1930 година и "Славянска лингвистика " в Софийския университет през 1935-а. Яна Язова е открита като гений от проф. Александър Балабанов, пред който тя споделя за своите тетрадки със стихове. Той е неин настойник и филантроп и измисля псевдонима ѝ. Почти целият "явен “ интервал от творчеството на писателката минава под упътванията на проф. Балабанов. Нейното творчество е неповторимо, само че поколенията, родени след 1950 година не го познават. След 1944 година Яна Язова е изтрита от литературата. Нейните книги са инкриминирани, тъй като със своя несклоняем темперамент тя не се поддава на операциите на новите ръководещи по това време.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР