Започна подготовката за първата за годината сесията на Общински съвет-Разград.Днес

...
Започна подготовката за първата за годината сесията на Общински съвет-Разград.Днес
Коментари Харесай

Започна подготовката за първата за годината сесията на Общински съвет-Разград

Започна подготовката за първата за годината сесията на Общински съвет-Разград.

Днес се организира първото взаимно съвещание на две от непрекъснатите комисии – по обществена политика, трудова претовареност и опазване на здравето и по подготовка на общински стратегии, планове и надзор върху осъществяването им.  На съвещанието бяха утвърдени 7 от общо 13-те докладни мемоари, които са включени в дневния ред, останалите са планувани за разискване от други комисии. Представиха ги заместник-кметовете Добрин Добрев и Хабибе Расим.

Без полемика цялостна поддръжка получи докладната за почитане със звание „ Почетен жител на Разград “. номинациите са три: Герхард Робел –  „ за дългогодишна, високоморална и поредна общественополезна активност за град Разград, Община Разград и техните жители; Ремзи Реджеб – „ за изключителни достижения в региона на спорта и дългогодишна публично потребна активност за град Разград и Община Разград “  и посмъртно Стоян Стоянов – „ за изключителни достижения в региона на музейното дело и археологията и техният принос в националната и международна просвета “.

Приети бяха и докладните за приемане на две общински стратегии. Традиционно при започване на всяка година се приема Програма за ръководство и предписание с имоти-общинска благосъстоятелност. В Програмата за 2023 година е включена прогноза от 2 544 781 лева доходи от наеми и продажби на общински парцели, както и от вещни права и концесии. Предвидените разноски за поправки, застраховки и други са 134 986 лева

Новост е Програмата за бистрота и антикорупционни промени на Община Разград 2023-2028 година Тя е създадена и призната с консенсус от работна група в Община Разград, която се състои от представители на Общинската администрация, Общинския съвет и гражданското общество и се базира на правилата, залегнали в Пакта за предварителна защита и противопоставяне на корупцията на общинско равнище, подписан от заместник-кмета Мирослав Грънчаров от името на Кмета Денчо Бояджиев по време на национална конференция на Международния републикански институт на тематика „ Борба с уязвимостите към корупция на общинско равнище “. Програмата планува краткосрочни, приблизително и дълготрайни промени.

Сред утвърдените през днешния ден на съвещанието на двете комисии бе и докладната за приемане на Списък за предназначението, броя, типа и местонахождението на общинските жилища за 2023 година И през миналата, и през актуалната година общинските жилища са 186.
През 2022 година са прекъснати 25 контракта за отдаване чартърен на жилищни парцели – частна
общинска благосъстоятелност и са осъществени 16 настанявания от общо 23 картотекирани за годината
жители. През годината са осъществявани промени в разпределението и предназначението на жилищата съгласно потребностите на общината. За 2023 година жилища са конкретизирани, както следва:
жилища за настаняване чартърен на жители с открити жилищни потребности – 153 бр.; жилища за продажба – 2 бр.; ведомствени жилища – 24 бр.; аварийни жилища – 7 бр.

Одобрена бе и докладна за кандидатстване на Община Разград с планово предложение по плана на МТСП „ Красива България “. Предложението е по Мярка „ Подобряване на обществената инфраструктура “ и е обвързвано с ремонтни работи по постройката на Центъра за обществена рехабилитация и интеграция „ Емилиян “ – изкърпване и шпакловане на стени, боядисване, замяна на подови настилки с PVC, замяна на улуци, водосточни тръби и порти, замяна на съществуващо осветяване с LED осветителни тела, монтаж на нов казан. Общият бюджет на плановото предложение е 161 174,24 лева с Данък добавена стойност, а съфинансирането, което Община Разград би трябвало да обезпечи е 50% от сумата. Условие на плана е след осъществяването му обектът да не трансформира предназначението и собствеността си най-малко 5 години.

Съветниците от двете комисии дефинираха и нов представител на Община Разград в Областната комисия за разработване на регионална здравна карта – основен специалист в отдел „ Социални услуги и опазване на здравето “ Каня Дянкова. По отношение на докладната за установяване на представител на Община Разград в изключителното Общо заседание на акционерите на МБАЛ “Св. Иван Рилски “ на 17 февруари съветниците показаха позиция решение с предлагането за името на представителя и за метода, по който да гласоподава, да се вземе на самата сесия.

Утре следобяд ще заседават още 8 непрекъснати комисии..

Януарската сесия, която ще стартира с тържествена част във връзка Деня на Разград, ще се организира на 27 януари, петък, от 11,00 ч. в заседателната зала на 11 етаж в Община Разград. Заседанието ще бъде предавано от телевизия КИС 13, на интернет страницата и на Facebook страницата на Община Разград.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР