Започна обратното броене до церемонията, с която Пловдив ще се

...
Започна обратното броене до церемонията, с която Пловдив ще се
Коментари Харесай

Пловдив се подготвя за европейска столица на културата

Започна противоположното преброяване до церемонията, с която Пловдив ще се трансформира в европейска столица на културата за 2019 година.

Програмата включва над 30 събития в границите на три дни. Очаква се на тях да участват сред 30 и 50 хиляди фенове.

Кино, музика и танци ще има на три емблематични местоположения в града под тепетата - в центъра, в Стария град и в квартал Капана.
Боил Банов: Част от плановете в Пловдив няма да съумеят да се осъществят Ще има доста събития, отзвукът ще бъде сериозен и в България, и по света, уверен е обаче министърът на културата
На 12 януари тъкмо в 19 часа стартира обилният театър по откриването, който ще се организира на кулата, която беше построена за по-малко от седмица на затворения бул. " Цар Борис Трети Обединител ". Кулата е на шест етажа,висока е 30 метра и тежи 200 тона.

Над 1500 актьори и доброволци от България и чужбина ще се качат на сцената по време на откриването. На едно от равнищата ще играят 80 кукери. Случващото се на сцената ще може да се вижда и чува от всички страни.

Интересен факт е че 250 хористи от Пловдив ще вземат участие в спектакъла под диригентството на Диан Чобанов от пловдивската филхармония, изясни Виктор Янков,заместник-директор Фондация Пловдив 2019.
Пловдив – евростолица на културата… и тапите Огромната сцена за откриването стана мотив за рецензии към кмета
80 части от Берлинската стена, изрисувани от европейски художници, ще бъдат ситуирани на разнообразни места в центъра на Пловдив. Фрагментите, които тежат по няколко тона, са част от пътуващата галерия, с която пловдивчани първи в Европа ще отбележат 30 години от рухването на Берлинската стена.

„ Тази галерия е знак на свободата, бих желал и се надявам публиката да усети и почувства свободата. Освен това да усети, че живеем дружно. Заедно в Европа - каквото е и мотото на Пловдив”, показва Силвестър Верже, куратор на пътуващата галерия.

В програмата по откриването участва и друга знакова галерия. В градската художествена изложба са подреди платна от разнообразни интервали на обичания пловдивски художник Кольо Карамфилов.

„ Всички работи са предоставени от неговите колекционери, другари и почитатели, безусловно са свалени от стените на офиси и жилища и с такава сърдечност и обич бяха предоставени, че изложбата е заредена с положителна енергия”, споделя професор лекар Галина Лардева – куратор на изложбата.
Готов ли е Пловдив за европейска столица на културата? Към 360 събития са включени в програмата
Пловдив се готви да посрещне хилядите туристи и задгранични актьори с по-високи цени за наем на културни пространства. Скачат и цените на екскурзоводските услуги.

Последният ден от откриващия уикенд е отдаден на децата, за които са проведени забавни изложения и занимания. От идната седмица стартират и подготовките на голямата сцена.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР