Започна Национално представително проучване за стреса при учителите. В него

...
Започна Национално представително проучване за стреса при учителите. В него
Коментари Харесай

Започна национално проучване за стреса при учителите

Започна Национално представително изследване за напрежението при учителите. В него ще бъдат включени 2000 педагози от цялата страна, а резултатите ще бъдат ясни в края на годината.

И до момента извършените проучвания у нас демонстрират, че две трети от българските учители дефинират работата си като напрегната и стресова. Често приказват и за психологично безсилие.

Учителите признават и за първи признаци на " бърнаут " – нарушавания в съня, главоболие и даже физическа отмалялост.

Тестът е препоръчан от Синдикат " Образование ". Учителите ще би трябвало да дават отговор на 24 въпроса за изискванията на труд, в които работят.

За да попълнят анкетата, те би трябвало да заявят присъединяване си на особено основан имейл-адрес.

„ От няколко дни е даден старта на това проучване за диагностика на бърнаута при учителите. Може с всевъзможен тип електронно устройство – телефон, таблет, компютър, всеки преподавател да участва”, сподели доктор Юлиян Петров, Синдикат " Образoвание ".

За Клара Илиева резултатите са ясни още преди да е взела присъединяване в проучването.

За 27-годишния си стаж в учебното заведение в столичния квартал " Христо Ботев ", тя е безапелационна, че това е специалност на " прегарянето ".

„ Във всички случаи са огромни отговорностите, изключително където, както при нас, родителите по-малко се включват и разчитат само на учебното заведение. Това ни натоварва и допълнително”, съобщи учителят инж. Клара Илиева.

Бумащина, шумът в класната стая, държанието на учениците и изключителният труд са единствено част от недоволствата.

„ Много постоянно се прибирам изнервена, само че се старя да не го демонстрирам у дома напрежението. Задържам го в себе си. Но по тоя метод се товаря още повече. Имало е моменти, в които си казваш – край, повече не може.

„ Всяка година вършим тук прегледи и това е показателно – имаме учители с високо кръвно, с диабет… други имат проблеми с опорно двигателния уред. Това е специалността, която дава всичко от себе си, само че и специалността, която изхабява човешкия организъм”, сподели шефът Латинка Ковачева.

Учителите могат да вземат участие в проучването до края на септември. Резултатите ще послужат като основа за основаването на специфична стратегия за рехабилитация на хората в специалността.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР