Започна национална гражданска подписка за премахване на запрещението и приемане

...
Започна национална гражданска подписка за премахване на запрещението и приемане
Коментари Харесай

Започна национална гражданска подписка за премахване на запрещението

Започна национална гражданска подписка за унищожаване на запрещението и приемане на Закон за физическите лица и ограниченията за поддръжка. Чрез подписката ще се ангажират народните представители да прегледат законопроекта и ще се упорства за неговото приемане.

В България над седем хиляди души са сложени под забраняване. Те не могат да работят, да се женят, да вземат решение къде и с кого да живеят. Конвенцията за правата на хората с увреждания на Организация на обединените нации изисква всички форми на забраняване да бъдат анулирани. Преди шест години България е подписала конвенцията, само че не е трансформирала законите си.

„ България към този момент два пъти е осъждана от Съда по правата на индивида в Страсбург и съдът беше приел, че самото слагане под забраняване води до толкоз мощно ограничение на опцията да взимаш решение, че го приравнява на обстановката на отнемане от независимост “, сподели Надя Шибани от Центъра за нестопанско право, един от основателите за смяна на законодателството.

Събирането на подписи ще продължи през идващите три месеца, след което настояването за унищожаване на запрещението ще бъде импортирано в Народното събрание.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР