Започна многонационалното военно учение Agile Spirit – 2023 в Грузия

...
Започна многонационалното военно учение Agile Spirit – 2023 в Грузия
Коментари Харесай

България участва в многонационалното военно учение Agile Spirit – 2023 в Грузия

Започна многонационалното военно обучение Agile Spirit – 2023 в Грузия с българско присъединяване, оповестиха от Министерството на защитата (МО).

Учението е в региона на Националния боен център за подготовка „ Крътсаниси “, като в него вземат участие над 3500 военнослужещи и цивилни чиновници от 25 страни и военни структури. България е показана с лекопехотен взвод от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово. 

Agile Spirit - 2023 включва компютърно-подпомагано командно-щабно обучение с образователен щаб на многонационална бригада и батальонни тактически учения, които ще се състоят на полигони в Грузия до 1 септември.
 
 пресцентър, Министерството на защитата

Многонационалното тактическо обучение е планувано и се реализира от Командването на Сухопътните войски на Съединени американски щати в Европа и Африка, взаимно с въоръжените сили на Грузия и формирования от страни членки и страни сътрудници на НАТО. Целта е да се увеличи оперативната съгласуемост и да се усъвършенстват оперативните качества на участващите сили по време на планирането и осъществяването на интервенции в многонационална среда, както и да се способства за поддържането на постоянна и сигурна среда в Черноморския район, показват от МО.

Ученията Agile Spirit се вършат всяка година от 2011 година насам, като от 2015 година дружно с грузинските и американските въоръжени сили в него вземат участие и военнослужещи от разнообразни страни членки и страни сътрудници на алианса, в това число и България. 

През юни България взе участие в Air Defender 2023 (AD 2023) - многонационално обучение, проведено и домакинствано от Германия.  От МО показаха тогава за Българска телеграфна агенция, че Air Defender 2023 е обучение с действително потребление на авиационни сили и средства, като показва въздушната мощност на НАТО и качествата на военновъздушните сили за бърз и съответен отговор.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР