Започна международният филмов фестивал в Кан и френският крайбрежен град

...
Започна международният филмов фестивал в Кан и френският крайбрежен град
Коментари Харесай

Започна 75-тото издание на международния кинофестивал в Кан

Започна интернационалният кино фестивал в Кан и френският крайбрежен град се извърши с кинозвезди, гости и фенове, съобщи Ройтерс.

Тази година се организира 75-ото издание на форума , който се връща към обичайните искра и звук , позаглъхнали в последните две години поради коронавирусната пандемия.

"Просто съм доста удовлетворен ", сподели ръководителят на журито, френският артист Венан Лендон , по време на конференцията, предшестваща началото на фестивала. Залата беше претъпкана.

Най-големият кино фестивал в света се организира от 17 до 28 май, завръщайки се към обичайния си календар след две години на спирания на пандемията. Завръщат се нормалните празненства и огромни очаквания на киноиндустрията, че публиката ще се върне в киносалоните.

"Не вярвайте на неистини, хората споделят, че умира. Не им имам вяра нито за секунда “, сподели членът на журито Йоаким Триер, визирайки киното, което той дефинира като „ лъчезарна, прогресивна, прелестна форма на изкуство “.

Датско-норвежкият режисьор означи, че фестивалът в Кан е послужил като трамплин за кариерата на неговия дядо - режисьорът Ерик Льохен, взел участие в състезанието през 1960 година

Прожекцията на зомби-комедия на френския режисьор Мишел Азанависиюс „ Final Cut “ слага началото на кинофорума. В рамките му ще бъдат показани също "Топ Гън: Маверик " с Том Круз, който ще бъде в Кан за първи път от 30 години, както и биографичният музикален филм "Елвис " на Баз Лурман.

Американският артист Форест Уитакър получава почетна "Златна палма " за изключителни достижения в киното.

Заради войната в Украйна, тематиката за ролята на киното в сходни тежки обстановки доминираше в полемиките.

„ Бих споделила, че филмите са даже по-важни от всеки път “, сподели актрисата Нуми Рапас, която е част от журито. „ Днес в Русия да вземем за пример има доста младежи и деца, които са толкоз непознати на протичащото се, колкото и ние. Така че мисля, че филмите могат да пътуват и да поддържат връзка “, сподели още тя.

„ С всичко, което се случи през последните две години – и изключително с това, което става в последните няколко месеца, да, ще внимаваме да бъдем почтени, уважителни,... към тези, които претърпяват доста, доста, доста, доста по-трудни дни от нашите “, сподели ръководителят на журито Венсан Лендон.

Двадесет и един кино лентата са включени в конкурсната стратегия на фестивала в Кан и ще се борят за премията "Златна палма " . Сред участниците в конкуренцията с новите си филми са петима предходни призьори - белгийците Жан-Пиер и Люк Дарден с "Tori And Lokita " ( "Тори и Локита "), шведският режисьор Рубен Йостлунд с "Triangle Of Sadness " ( "Триъгълник на тъгата "), японецът Хирокадзу Корееда с "Broker " ( "Брокер ") и румънецът Кристиан Мунджиу с новия си филм "RMN ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР