Започна кандидатстването в националния конкурс за детска рисунка и ученическо

...
Започна кандидатстването в националния конкурс за детска рисунка и ученическо
Коментари Харесай

Стартира детският конкурс „Моята паричка“ 2024

Започна кандидатстването в националния конкурс за детска рисунка и ученическо есе „ Моята паричка “ 2024. Конкурсът е в две категории съгласно възрастовата група. Проектите могат да бъдат подавани през уеб страницата www.parichka.bg от 18 март до 20 април 2024 година

Общо 9 участници ще бъдат отличени в двата състезанието и ще получат медали, грамоти и награди. Паричният награден фонд от общо 2700 лева е възложен от Уникредит Булбанк. Ozone са подготвили за всички спечелили кутия с дарове и изненади. Издателствата Клевър Бук, Сиела, Фют и Керът ще подарят на финалистите забавни книги и просветителни комплекти.

Инициативата се организира за втора година и е част от формалната стратегия на Световната седмица на парите. Организатор е платформата за финансова просветеност The Little Chief, с поддръжката на Junior Achievement Bulgaria.
Конкурсът за рисунка
Задачата в състезанието за рисунка, който е за деца на възраст сред 6 и 12 години, е основаване на личен план на банкнота от съществуваща или мислена валута. Участникът би трябвало самичък да измисли и изготви дизайна. Това значи освен да нарисува картина, само че и да реши какъв да е изобразен на банкнотата, с какъв номинал да бъде тя, какви наложителни съставни елементи да включи, какви отличителни знаци и защитни детайли да има и прочие

Рисунката е належащо да показва лицевата страна на банкнотата. Няма ограничаване в употребяваните техники на изобразяване, стига планът да е изпълнен на ръка, без потребление компютърна графика и програмен продукт. Всеки участник може да показа единствено един план.

Участието става онлайн, през платформата в уеб страницата на състезанието тук.
Конкурсът за есе
В състезанието, който е за младежи на възраст от 13 до 16 години, са препоръчани три тематики за ученическо есе (публикувани в секцията на конкурса), като участникът самичък избира върху коя от тези тематики да написа. Всеки участник може да подаде единствено едно есе.

Текстовете би трябвало да са на български език, с най-малък размер от 600 думи. При оценяването ще бъде взета поради съотносимостта на текста към показания проблем/тема, ще бъдат обсъждани критерии като езикова просвета и жанр, обосновка, умения за формулиране на теза и за основаване на повсеместен текст, автентичност на концепциите и метод на изложение.

Участието става онлайн, през платформата в уеб страницата на състезанието тук.
Етапи и награди на състезанието
Първият стадий от състезанието е присъединяване. За задачата би трябвало да изпратите своя план на рисунка или своето есе от 18 март до 20 април 2024 година Всеки участник може да изпрати едно предложение. След това авторитетно жури ще избере спечелилите в двата състезанието. В надпреварата за рисунка на банкнота публиката също ще има думата. От 1 до 5 май 2024 година през уеб страницата всеки може да гласоподава за своята рисунка-фаворит, с което ще се дефинира Победител на публиката. Победителите ще бъдат наградени на особено събитие през юни 2024 година в София, когато ще бъде открита и галерия с произведения от състезанието.

Наградите са разграничени в няколко категории както за рисунката, по този начин и за есето. Състезателите в категория " рисунка " се борят за награди в категории - победител на публиката (400 лева и кутия с подари изненади от Ozone; Книги от " Клевър Бук ", " Сиела " и " Фют " ), първо място на журито (400 лева и кутия с подари изненади от Ozone; Книги от " Клевър Бук ", " Сиела " и " Фют " ), второ място на журито (300 лева и кутия с подари изненади от Ozone; Книги от " Клевър Бук ", " Сиела " и " Фют " ), трето място на журито ( 100 лева и кутия с подари изненади от Ozone; Книги от " Клевър Бук ", " Сиела " и " Фют ", специфична премия на Уникредин Булбанк ( 300 лева и кутия с подари изненади от Ozone; Книги от " Клевър Бук ", " Сиела " и " Фют " ). Категориите за участвалите с есе са същите, само че паричните награди са разнообразни.
Какво е „ Моята паричка “?
„ Моята паричка “ е самодейност, насърчаваща финансовата просветеност на децата и задължението на фамилиите по тези въпроси. В центъра на самодейността е конкурс, който цели да предизвика въображението и любознание във връзка с тематиката за парите, персоналните финанси и финансовите привички.

Чрез ангажираност в креативен развой на изобразяване и планиране децата ще имат опцията и мотивацията да се срещнат детайлно с функционалностите на парите и тяхното развиване във времето, с детайлите на паричните знаци, тяхното значение и взаимоотношение. Ще могат да опознаят българските и европейските банкноти и монети, както и да се възползват да получат потребни умения по отношение на ръководството на парите и персоналните финанси.

Инициативата  е проведена от платформата за финансова просветеност The Little Chief в партньорство с Junior Achievement Bulgaria и Mammi.bg и с поддръжката на: УниКредит Булбанк, Адвокатско сдружение “Станков, Тодоров, Хинков и Спасов ”, Ozone, издателствата Сиела, Клевърбук, Фют и Керът, Българския конгрес на бизнес водачите, Darik Digital, Dir.bg, bTV Media Group, Economic.bg, Инвестор Медия Груп, уеб сайтът Детските градини, подкаст Джобните, платформата Малки съкровища, обучителен център Решение, 365 хрумвания.

Economic.bg е медиен партньор на самодейността.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР