Започна кандидатстването по процедура Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на

...
Започна кандидатстването по процедура Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на
Коментари Харесай

Започна кандидатстването по програмата за саниране на жилищни сгради в Търговище


Започна кандидатстването по процедура „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд – стадий I “. Съгласно насоките, оповестени от Министерството на районното развиване и благоустройството, за община Търговище са избрани 30 млн. лева за саниране на жилищни здания, оповестиха от администрацията. 

Кметът Дарин Димитров дефинира екипа, който ще дава отговор за реализацията на дейностите по процедурата. За повече информация за условията и нужните документи, жителите могат да се обръщат към специалистите в администрацията Петя Стоянова и Евгени Василев, на тел. 0601 68 734. За Българска телеграфна агенция Стоянова сподели, че към днешна дата към момента няма сдружения на притежателите, които да са подали заявки в администрацията. 

В уеб страницата на Общината е основан и специфичен раздел, където ще се разгласява настояща информация по тематиката. От началната страница на уеб страницата се избира раздел „ Администрация – Изпълнявани планове – Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд “. 

Първият стадий по програмата включва 100 % безплатна финансова помощ за санирането на утвърдените здания. Срокът за кандидатстване по него е 31 май 2023 година След това ще има и втори стадий, при който се планува 20 на 100 самоучастие от страна на притежателите. 

Документи за кандидатстване се подават в Центъра за административно обслужване на Общината.

Допустими за финансиране са здания, проектирани преди 26 април 1999 година, с най-малко 4 независими обекта на най-малко двама притежатели. 60 % от застроената повърхност би трябвало да е с жилищно предопределение. 

Желаещите да аплайват би трябвало да проведат общо заседание за основаване на Сдружение на притежателите, в случай че към момента нямат записано такова.  Необходимо е да се  проведе и заседание за взимане на решение за кандидатстване и за възлагане на енергийно проучване и правене на механически паспорт на постройката. Средствата за проучване и паспортизация ще се възвръщат на притежателите, ако обектът им бъде утвърден. 

Заповедта дружно с Насоките за кандидатстване и образците на нужните документи за кандидатстване са оповестени на уеб страницата на община Търговище.

В края на предходната година заместник-кметът на община Търговище Валентин Велчев уточни, че макар наложителното условие на енергиен паспорт на постройките, интерес има, защото за първия стадий няма да се изисква съфинансиране от страна на представителите на сдруженията на притежателите. Той напомни, че по Националната стратегия за енергийна успеваемост в община Търговище са били санирани 15 здания, като са вложени 15 млн. лв.. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР