Започна кампанията „Спри роболоцията“, която ще даде гласност на планирана

...
Започна кампанията „Спри роболоцията“, която ще даде гласност на планирана
Коментари Харесай

Българско сдружение бие тревога: ЕС се готви да ни наложи цензура в интернет

Започна акцията „ Спри роболоцията “, която ще даде публичност на планувана от Европейски Съюз смяна, която може да ограничи това, което публикуваме в интернет. Проектът планува задължаването на доставчиците на интернет услуги да реализират надзор върху това наличие и да стопират издание при подозрения за нарушение на авторски права.
Според уредниците от съдружие „ Цифрова република “ актуалният тип на текстовете буди безпокойствие, че те няма да модернизират авторското право в Европейски Съюз, а по-скоро ще се окаже преграда за развиването му.
Новите отговорности ще принудят интернет фирмите да управляват и да ползват “частна цензура” върху наличието, с цел да избегнат всевъзможен риск от директна отговорност.
В ежеднения ни живот това ще се отрази по доста способи - ще се окажем в неспособност да споделим, надлежно да гледаме:
– запис от караоке вечер с приятелите ни;
– клипче, на което сме снимали по какъв начин детето ни танцува на фона на известна музика;
– рекламен клип, съдържащ купена от музикална банка мелодия
– истинска комбинация, в която са включени подготвени семпли;
– просветителна лекция, съдържаща образци от предпазени произведения;
– конференция, съдържаща къси фрагменти от филм.
Надежността на технологията също е под въпрос, като съществуват опасения, че под опасност от наказания филтрите ще бъдат прекалено прецизни и ще засягат и голям брой случаи на напълно правомерно потребление.
„ Наясно сме, че тематиката наподобява далечна на по-голяма част от хората, само че това, което е значимо да знаят е, че въвеждането на сходни филтри ще заплаши съществено свободата ни на изложение и отворения интернет, подобен, какъвто го познаваме сега. Вярваме, че правата на създателите би трябвало да се пазят, само че считаме препоръчаните ограничения за непропорционални и неефективни. Подобни онлайн филтри се употребяват за политическа цензура в някои страни и като цяло биха нанесли повече щета, в сравнение с изгоди на креативните промишлености “, показа Ана Лазарова, юрист по авторско право и член на „ Цифрова република “.
За да се одобри ново законодателство в Европейския съюз, предлагането, направено от Европейската комисия, би трябвало да бъде утвърдено от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз. По време на българското Председателство ще бъде финализирана позицията на Съвета.
Същевременно в Европейския парламент във водещата комисия има двама български депутати - Емил Радев от най-голямата политическа група (ЕНП) и Ангел Джамбазки, който даже е докладчик по промяната на авторското право за третата по величина политическа група (ЕКР).
Двете институции, откакто оформят позициите си, ще договарят за окончателната версия на Директивата под егидата на Комисията, където виновен Комисар е Мария Габриел (ЕНП). България сега е основна страна в трите институции на Европейски Съюз, предопределящи разпоредбите за интернет платформите за идващото десетилетие.
Кампанията „ Спри робополицията “ към този момент е събрала поддръжката на представители на изкуството, бизнеса и партньорски неправителствени организации. Стартирана е петиция за събиране на гражданска поддръжка за прекъсването от гласоподаване на член 13 от Директивата за авторското право в цифровия обединен пазар в настоящия му тип. Предстоят и голям брой събития, чиято цел ще е да се запознае необятната общност с заплахите, които член 13 крие за свободата на изложение и свободния достъп до информация.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР