Започна извънредното заседание на парламента, свикано от председателя на НС

...
Започна извънредното заседание на парламента, свикано от председателя на НС
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Ще получи ли подкрепа кабинетът Денков-Габриел?

Започна изключителното съвещание на Народното събрание, свикано от ръководителя на Народно събрание Росен Желязков. На него ще се разбере ще събере ли кабинетът " Денков-Габриел " нужната поддръжка.

В дневния ред са включени три точки - избор на министър-председател, приемане структурата на Министерския съвет (МС) и избиране на състава на кабинета.



Президентът Румен Радев участва  на изключителното съвещание на Народното събрание.

Ако бъде гласувано, това ще е първото ротационно държавно управление у нас. Предвижда се Денков (ПП-ДБ) да е министър-председател през първите девет месеца, а Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) – през вторите девет.

Председателят на Народно събрание Росен Желязков откри съвещанието, откакто стана ясно, че кворумът е формиран от 235 депутати. В залата бяха позволени и всички претенденти за министри. В пленарната зала на Народното събрание участва и президентът Румен Радев. От " Възраждане " направиха процедурно предложение по трите точки в дневния ред да има обособени диспути и то бе признато. 

Кандидатурата на канидата за министър председател акад. Николай Денков бе показана от Кирил Петков. " България е страна, в която има доста проблеми за решение, само че по-рядко приказваме, че България е страна, пред която има доста благоприятни условия. Аз съм уверен, че България е страна, която я чака ярко бъдеще. Акад. Денков е непретенциозен човек, който няма да чуете да се акцентира, той е академик с голям брой изявления в България и чужбина. Мария Габриел също способства от години за развиването на България и Европа. Днес акад. Денков и Мария Габриел ми вдъхват доверие, че съединението е допустимо и надарените могат да работят дружно, с цел да изведат България напред. Съставът на България също е изпълнен с гений. Аз съм уверен, че в случай че Народното събрание даде късмет на това държавно управление, то ще трансформира България към положително. Трябва да дадем късмет на това държавно управление да разкрие своя капацитет. За задачата би трябвало да спрем политиканстването. Аз желая новините от Народно събрание да станат скучни - да не четем за следващия скандал и следващите скъсани ризи, а да отчитаме единствено следващия признат закон. Две години политически акции стигат. Трябва да работим за бъдещето на България. Успех на акад. Денков и държавното управление ", разгласи Кирил Петков. 

" Днес е денят, в който можем да сложим завършек на политическото неплодородие. Днес е денят, в който можем да дадем вяра на българските жители ", съобщи от своя страна акад. Денков, който показа целите на кабинета. " Последните дни Политическа партия - Демократична България и ГЕРБ - Съюз на демократичните сили работиха доста, с цел да може да се обезпечи непоклатимост и вероятност за страната. Направихме го, с цел да има непоклатимост в България. Най-важното е да има съответен бюджет за тази и идната година. Чакат ни доста закони за битката с корупцията и ПВУ. Трябват конституционни промени. За нас това е идея. Ще внесем незабавно постоянен бюджет с до 3% недостиг, като се резервират обществените придобивки. Ще работим в тясна съгласуваност с Народно събрание и обществените сътрудници. Ще работим за присъединение на България към Шенген още тази година. За това са нужни промени на службите и усилване на граничния надзор. За да влезем в еврозоната при започване на 2024 година, ще приемем бюджет за 2023 година и 2024 година Ще проведем осведомителна акция, която да успокои българските жители и ще разссе всички подправени вести към приемането на еврото. Влизането в еврозоната е обвързвана и с битка с инфлацията и понижаване на цените на енергийните източници. Земеделието, образованието и нововъведенията ще станат съществени приеоритети. Ще приемем законите, които ни забавят по проекта за възобновяване. Всичко това ще се случи транспарантно и пред очите на цялото общество. Двамата с Мария Габриел ще носим дружно отговорност за дейностите на този кабинет и знаем, че ще бъде мъчно. Поемаме този риск и разгласявам, че в случай че оповестените цели тръгнат в неверна посока и не се извършва общата ни управническа стратегия с ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, аз ще подам оставка. Кабинетът ще има един министър председател, един вицепремиер и 18 министри ", разгласи акад. Денков, след което изчете имената на претендентите за министри. 

13.38 Дадено беше началото на дебатите, а от " Възраждане " взеха думата първи. " Можем да съдим за него по неговата работа в МОН, което по това време се трансформира в печатница на подправени дипломи. Нашите деца приключват необразовани ", упрекна Николай Дренчев оферти за министър председател, като се фиксира в работата му като министър на образованието. " Въпросното лице получи най-голямата научна купа в цялостен прорез с всевъзможен морал и спор на ползи. По морал също пишем двойка. ", съобщи депутатът и анонсира, че " Възраждане " няма да поддържа кандидатурата на Денков. " Една част от залата сме мъже и нямаме право да плюем на нашата чест ", добави и съпартиецът му Цончо Ганев, който укори ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се събрали, с цел да си пазят имунитетите.

От ГЕРБ-СДС не стана председателката Десислава Атанасова, а колежката й Деница Сачева.

Изборите можеха да са опция, единствено в случай че ще произведат по-добър резултат и ще дадат опция за постоянна и смислена управническа настройка. На този стадий няма такава вероятност.

" Ние можем да продължим да навиваме пружините на омразата измежду хората или някои може да не престават да ги заслепяват, продавайки им непрестанно заблуда за светлото бъдеще, само че какво тъкмо ще произтече от това? Време е вместо да живеем в предишното и бъдещето, да разберем, че политиката изисква деяние тук и в този момент. В тези условия ", сподели Сачева от името на групата.

" Днес имаме единодушие, нежно, мъчно реализирано, само че въпреки всичко съществуващо болшинство за промени в Конституцията, за правосъдна промяна, за продължение на пътя на България в Европа, за плановете и стратегиите, които са заложени в Плана за възобновяване и резистентност, за продължение на модернизацията на българската стопанска система, обучение и защита ", добави депутатката от ГЕРБ.

Тя предизвести за вредите от служебните държавни управления.

" Време е да престанем да застрашаваме парламентарната република. Абсолютно наложително е да има работещ парламент ", сподели от името на ГЕРБ-СДС Деница Сачева. По думите й не може повече да ръководят хора, които не са определени от народа, тъй като служебните държавни управления имат лимитирани пълномощия. " Това е род на парадокса ", заключи тя.

" Да, взаимно ръководство сред ГЕРБ- Съюз на демократичните сили и ПП- Демократична България е осеяно с незнайни, вероятни компликации, евентуално ще докара до отлив на гласоподаватели и за двете страни, само че това е единствената опция в този миг. Двете политически сили, които са събрали най-вече гласове на изборите и които имат релативно сходни визии по тематики като външна политика, стопанска система и рационализация. Когато и ние, и вие, сме създали взаимни отстъпки, които до неотдавна са изглеждали невъзможни, имаме единствено един избор, с цел да ги разбираем - бързи и положителни резултати за хората. Това е единственото, което може да удължи живота на този Министерски съвет ", съобщи Сачева.

Тя се обърна към сътрудниците си от ГЕРБ, които с " спорни усеща " ще поддържат този кабинет. " Днес не даваме заем на доверие, ние даваме заем на време ", сподели Сачева. И добави, че дали това време ще бъде оползотворено дейно, е огромната отговорност на министрите, с цел да не остане България " кръстопът на несбъднати фантазии ".

" Кабинетът не е внушителен за Народно събрание и компромисът беше изработен от нас в името на България. Ние нямаме потребност от пране на нашия имидж. Единственото, което би трябвало да бъде защитавано чисто и неопетнено, това е единствено обликът на България ", съобщи Деница Сачева. 

" Вие сте позор за българската народна власт ", сподели Филип Станев от Има Такъв Народ. Вие сте лигата на джентълмените измамници. Стига ала-бала, през днешния ден всички нас българите ни чакат три неща - позорна и подправена лустрация на престъпността по висшите етажи на властта. Скоро всички вие, които измамихте българския народ, ще видите истината по площадите и в изборните урни, където ще бъде положен прахът на вашата политическа гибел ", предизвести депутатът от партията на Слави Трифонов. 

" Влизането с врага в едно ложе е върховен пилотаж в политиката. Истината е друга - това е коалиция на лъжата ", сподели по адрес на новите ръководещи Гроздан Караджов. " Няма потребност да ви пущам секрети записи, с цел да ви потвърдя това ", сподели и съпартиецът му Гроздан Караджов. Той напомни цитати на Кирил Петков от предизборната акция, в която се е заканвал на Бойко Борисов и ГЕРБ. " Кирил Петков с неналичието си на какъвто и да е морал на 26 май пред Националния си съвет сподели - Бойко Борисов е единствено наш маркетингов зложелател, не е същински. " За какъв морал можем да приказваме тук? ", попита Караджов. И продължи с цитатите, като подсети думи на Денков от записа, че изпират Борисов. Припомни и обещания, изречени от Христо Иванов, че няма да вършат коалиция с ГЕРБ. Явно приказките за битка с корупцията са били единствено али-бали, заключи Караджов. " Истината, уви, сътрудници, е, че вони. Защото най-малко 200 души в тази зала сме " за ", както за бюджета, по този начин и за приемането в Шенген и еврозоната, какво и от кого пазите? ", изрази неразбиране депутатът от Има Такъв Народ. И предсказа, че ще има чистка в службите и администрацията, и " замяна на едни правилни партийни фрагменти с други партийни калинки ". Очаква ни ръководство, изпъстрено с взаимно надхитряне и бойкот ", като приключи с написаното от Данте за пъкъла: " Надежда тук всяка оставете ".

Вежди Рашидов взе думата, с цел да разгласи, че след дълги съмнения е решил да поддържа кабинета. Той беше от депутатите на ГЕРБ, които бяха настроени срещу коалиция с ПП-ДБ и общо ръководство. 

Рашидов призна, че в новото държавно управление има хора, които би подкрепил, само че и такива, които в никакъв случай не би подкрепил. Бившият ръководител на Народното събрание съобщи: " Днешното решение взех доста мъчно, сътрудници. Ще гласоподавам за държавното управление, с цел да успокоим пристрастеностите и най-сетне да тръгнем по път, който да носи съзидание. ", призна той. 

Друг от депутатите на ГЕРБ, който бе апетитен, че е запазен против общо ръководство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Любен Дилов-син, също излезе на трибуната. " И най-лошият мир е по-добър от една война ", сподели той. " Кой ще завоюва от предварителни избори, никой, минимум ще завоюват българите ", заключи той и по този начин даде да се разбере, че ще поддържа кабинета. " Ние би трябвало да поставим старания този парламент да работи ", сподели Дилов-син. " Всякакви приказки за това, че някой се пере, че се крие имунитет - Борисов от две години няма имунитет. Ясно е, че има могъщи сили, които не желаят да има държавно управление ", сподели той.

" Днес е печален ден за България, тъй като ще бъде определено най-позорното държавно управление ", съобщи самостоятелният Радостин Василев, който огласи скандалните записи от Политическа партия и напусна групата. Василев предсказа края на политическия план Политическа партия. Той обаче атакува и някогашните си сътрудници от Има Такъв Народ, които упрекна в двуличие. 

Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че днешното държавно управление " не е политически компромис и не е за България, а на две подмолни кохорти в името на личното им оцеляване ".

" Това е еднорък и двуглав Франкенщайн ", назова бъдещия кабинет Нинова и напомни, че в случай че депутати си спазят обещанието за рязане на ръце, ще има кръв в пленарната зала. Тя упрекна Денков, че планува заледяване на обществените заплащания. Соцлидерката описа, че си направила опит - пробвала изкуствен интелект да й напише речта тази заран и прочете от трибуната какво й написал " роботът ". " Мафията по високите етажи на властта съставлява рисков синдром. Това е болест, която не стопира на равнището на обособените партии, а визира всички, без значение от техните стратегии. Корупцията в България генерира социална неправда ", цитира го Нинова.

" Христо Иванов се върна в политиката, акостирайки с една лодка на Росенец, а оня ден отишъл при тях да търси конституционно болшинство. Политическа партия през днешния ден пазят имунитета на Бойко Борисов - ей това е, двуличие, боязън, задкулисие. Ние няма да подкрепим този клуб по персонални ползи, обединението на имунитетите, обединението на войната ", зарече се лидерката на социалистите.

Нинова, че левицата остава единствена опция на държавното управление, а от " Възраждане " реагираха бурно от залата. В отговор соцводачката реплекира, че до момента в който са срещу еврото, си държат спестяванията в евро и до момента в който приказват срещу имунизациите, се имунизират, а Българска социалистическа партия не си е предала правилата от 6 години. Последва имитация от Деян Николов от " Възраждане ", който напомни на Нинова, че е управлявала и изнасяла оръжие за Украйна със същите тези хора, които през днешния ден ще ръководят. " Можете да се придържате към това, което изкуственият разсъдък споделя, тъй като естественият ви не е доста добър ", предложи на соцлидерката депутатът. 

Дилов-син пък вметна, че е сигурен, че диалог на Нинова с изкуствения разсъдък на основния прокурор трансформирал позицията й по време на договарянията, когато тя ги напусна и отхвърли държавно управление с ГЕРБ.

" И тук не познахте, Българска социалистическа партия е единствената партия, при която прокуратурата е влизала в опит за вътрешнопартиен прелом ", опонира Нинова, като напомни за изключването на Кирил Добрев от партията и призовките на " Позитано " поради това. 

" Имунитетите на Кирил Петков и Бойко Борисов - оправдавам се, но двамата ще се перат взаимно, щото се вършат на мъже ", възкликна Тошко Йорданов от Има Такъв Народ. 

" В момента сме в обстановка, в която КСНС не би бил непотребен, тъй като се прави държавен прелом ", сподели пък Деян Николов от " Възраждане " и уличи Централно разузнавателно управление на САЩ и американското посолство за това. И добави, че в това държавно управление взе участие и Движение за права и свободи.

Кабинетът би трябвало да получи най-малко 121 гласа, в случай че всички 240 народни представители са в залата. Групите на ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България " разполагат с общо 132 гласа. 

За първи път в българската история ръководството на министър-председателя ще е на ротационен принцип. Николай Денков, който през вчерашния ден върна мандата изпълнен, ще се смени с Мария Габриел на поста министър председател след девет месеца. Докато поеме щафетата от Денков, Габриел ще е вицепремиер и външен министър.

 След церемонията по полагане на клетва в постройката на Народното събрание, президентът ще одобри на " Дондуков 2 " състава на служебния кабинет с министър-председател Гълъб Донев, назначен на 3 февруари 2023 година.

След това следва и предаване на властта по министерства. Часове преди да съобщи поста на новия министър председател, Гълъб Донев направи доклад за свършеното.

По думите му, най-голямото предизвикателство за служебния кабинет през последните 4 месеца е била инфлацията, а най-трудната задача създаването на ограничения за преодоляване на цените на главните хранителни артикули.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР