Започна изслушването на министър-председателя Кирил Петков, министъра на отбраната Стефан

...
Започна изслушването на министър-председателя Кирил Петков, министъра на отбраната Стефан
Коментари Харесай

България няма повече да е консуматор на сигурност, а партньор на НАТО

Започна чуването на министър-председателя Кирил Петков, министъра на защитата Стефан Янев, министъра на външните работи Теодора Генчовска и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване в Народното събрание по отношение на спора Русия-Украйна, напрежението НАТО-Руска федерация и ролята на България в процеса на взимане на решения в НАТО по тематиките, както и разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на Република България.

Александър Ненков предложи първоначално да бъдат изслушани първо министрите, по-късно специалистите и най-после да се задават съответни въпроси. Йордан Цонев от ДПС заяви, че не е нужно всякога съпротива и ръководещи да бъдат на друго мнение: " Нека ревютата и на министрите, и на специалистите да бъдат преди въпросите. Съвсем разумно е. По-добре ще протече съвещанието и ще бъде по-полезно ", сподели той.

Последва гласоподаване на предложенията. 

" Предизвикахме този спор, с цел да може в обстановка на борба сред американското и съветското държавно управление да забележим ръководството до каква степен е готово за разнообразни сюжети. Да се оформи народен дневен ред, очертаващ недвусмислено ползите на българската външна политика. Готови ли сме в тази обстановка да браним тези ценностни разбирания или ще демонстрираме консуматорски запас? Наблюдаваме тежки институционални парадокси в ръководството. Оказа се, че министър председателят, Министерство на външните работи и Министерство на вътрешните работи излизат с три обособени заявления, вместо да има една единна отчетлива позиции ", стартира изявлението си Даниел Митов от ГЕРБ.

Митов увери, че ПГ на ГЕРБ-СДС ще поддържа наличие на съюзнически войски, в случай че това е в народен интерес.

Министър-председателят Кирил Петков обяви: „ Ясно желая да заявя, че позицията на българското държавно управление е доста ясна и изчистена. Още първоначално ние декларирахме, че ще сме градивен член на НАТО и Европейски Съюз и позицията ни е ясна и изчистена: Първо, ние ще сме градивен съдружник на НАТО и Европейски Съюз и нашата позиция е заявена през цялото време - България е и ще бъде виновен съдружник с предвидима позиция и никой не би трябвало да се упражнява по тази тематика. Първата и най-важна позиция за България е, че ние би трябвало да работим с всички вероятни дипломатически средства за деескалиране на напрежението. Деескалацията е задачата, която ние като държавно управление си слагаме на най-голям приоритет ".

" От друга страна желая да заявя, че през вчерашния ден свикахме съвещанието по сигурност към Министерски съвет и аз като министър-председател бях осведомен от службите, както ще бъдете осведомени и вие през днешния ден. Ескалацията е действителна и българското държавно управление следи на ежечасна база всичките развития в този спор. Мога да ви уверя, че нашата тактика за пръв път има концепцията да не сме потребител на сигурност, а да сме градивни сътрудници, съдружници и да сложим българската войска като приоритет за нашата тактика за защита ", добави той.

По думите на Петков инвестициите в защита оттук насетне ще бъде на база наличните дефицити. 

" Като страна ние имаме разнообразни разновидности по какъв начин да участваме и нашият избор е да приоритизираме българската войска с български войски, под българско военно командване. За пръв път това е главният приоритет. И когато това е главният приоритет, дефицитите действително ще се откроят къде са. Ще използваме рецесията, с цел да влагаме в местата, където има най-реална потребност. Армията би трябвало да има цялостна боеспособност в своята защита. Тази тактика напълно се управлява от нашите съдружници от НАТО и сме ги уведомили, че с тях ще приказваме в един глас. Като тактика предлагаме - следим ескалацията, работим за деескалация и всички дипломатически цели са приоритет номер едно. Втори приоритет - влагаме в българската войска под българско управление ", съобщи Министър-председателят.

Искането за изключително съвещание беше импортирано на 24 януари 2022 година от 59 народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Председателят на Народното събрание насрочи съвещанието за през днешния ден, с цел да може да бъде показана цялостна информация по поставените въпроси, след извършения Съвет по сигурността към Министерския съвет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР