Започна брачният сезон при глухарите - едни от най-потайните представители

...
Започна брачният сезон при глухарите - едни от най-потайните представители
Коментари Харесай

Заснеха едно от най-редките и потайни създания в Родопите

Започна брачният сезон при глухарите - едни от най-потайните представители на птичия свят.

В ранните часове в Родопите към този момент може да се чуе песента на мъжкарите, която доста прилича почукване, което се разнася на надалеч, написа  и Нова тв

" Вероятно по-ранното начало на този сватбен интервал се дължи на топлата зима " – разяснява инж. Здравко Бакалов, шеф на ЮЦДП-Смолян. Именно в Родопите към този момент са снимани първите за годината фрагменти на този необикновен интервал в живота на глухарите.



По време на пролетното ухажване мъжките глухари се настаняват в короната на някое дърво и стартират да " токуват " в часовете преди изгрева. Брачният вик при птиците се назовава " токуване " и е присъщ тон, който наподобява на почукване. При безшумно време може да се чуе на 200-300 метра.

Глухарите са известни като извънредно потайни птици. Малцина имат късмет да ги срещнат в дивата природа. Дължат името си на момента, когато " токуват ". В тези секунди за малко мъжката птица не чува нищо от околната среда. Защитени са като заплашен от изгубване тип в Червенаната книга на България.

Живеят в остарели иглолистни гори и нормално са знак за това, че гората е непокътната в естествения си тип. У нас Родопите имат максимален ресурс от глухари и затова експертите в горските стопанства лимитират всички свои действия към " токовищата " - местата, където глухарите се ухажват, заяви Нова телевизия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР