Започна битката за Световната купа по шахмат при жените -

...
Започна битката за Световната купа по шахмат при жените -
Коментари Харесай

Започна шахматната битка на Нургюл

Започна борбата за Световната купа по шахмат при дамите - ще стане ясно дали българката Нургюл Салимова ще победи с трофея в Баку.

Във втората партия от финалната серия с рускинята Александра Горячкина 20-годишната българка направи реми с белите фигури на 119-ия ход. Срещата продължи 5 часа и половина.

По този метод, и след ремито в събота, резултатът след двете партии по типичен шахмат стана 1:1 точки и сега се изиграва съдбоносен тайбрек по интензивен шах за установяване на шампионката.

Живко Жеков, който е треньорът на Нургюл, окачестви вчерашното второ реми като борбена партия с обърнати благоприятни условия.

" Битката ще бъде кървава и няма крачка обратно оттегляне. Ускореният шахмат е може би най-слабият от трите типа за Нургюл, уповавам се да има шанс. Важно е да е отпочинала ", съобщи той пред Българска национална телевизия.

В родното място на Нургюл Салимова, село Крепча, хората чакат победа на Световната купа по шахмат.

" Много е добра, скромна, надарена, гордеем се с нея. Играеше от дребна шах с дядо си и татко си, радваме се на триумфите ѝ. От дребна си личеше, че ще е надарена, поисквам ѝ триумф. Нека да се гордее цяла България с нашето момиче ", съобщи пред Българска национална телевизия Бедрие, вуйна на Нургюл.

Партията можете да наблюдавате!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР