Заплетен казус в Каталуния днес. В регионалния парламент на автономната

...
Заплетен казус в Каталуния днес. В регионалния парламент на автономната
Коментари Харесай

Заплетен казус в Каталуния: Не могат да изберат Пучдемон, а друг кандидат няма


Заплетен проблем в Каталуния през днешния ден. В районния парламент на самостоятелната област би трябвало да се организира гласоподаване на номинацията на нов районен водач. По традиция на съвещанието през днешния ден претендентът би трябвало да показа своята стратегия за ръководство. След това изявления могат да създадат и представители на други политически сили, а най-после се организира вотът.

Проблемът обаче е, че единствената издигната кандидатура е на някогашния каталунски министър председател Карлес Пучдемон, съобщи Българска национална телевизия. Поради което той няма по какъв начин да бъде изслушан от депутатите, защото той от няколко месеца е в Белгия в непринудено заточение. Освен това предходната седмица Конституционният съд в Мадрид постанови, че Пучдемон не може да ръководи самостоятелната област, в случай че не се върне в Испания. И по този начин действително бе наложена възбрана да оглави още веднъж автономията. В същото време обаче той надали ще се върне, защото има издадена заповед за ареста му по обвиняване в противодържавна активност и корист с държавни средства.

След като в края на декември в Каталуния се организираха плануваните от Мадрид предварителни парламентарни избори, в които сепаратистките партии получиха повее депутатски места, Карлес Пучдемон разгласи, че желае още веднъж да бъде водач на автономията, само че да я ръководи отдалечено от Брюксел. Испанските управляващи обаче оповестиха това за невероятно.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР