Заплатите на социалните работници ще се увеличат догодина с 15%.

...
Заплатите на социалните работници ще се увеличат догодина с 15%.
Коментари Харесай

По идея на БСП депутатите решиха да вдигнат заплатите на социалните работници

Заплатите на обществените служащи ще се усилят следващата година с 15%. За задачата депутатите взеха решение да плануват с 5 млн. лева повече по това перо в бюджета на Министерството на труда и обществената политика до момента в който гласоподаваха на второ четене проектозакона за бюджета за 2020 година Предложението бе на депутата от Българска социалистическа партия Дора Янкова. Такав в плана бе записано, че разноските за личен състав следващата година ще бъдат 125.2 млн. лева За бюджетната сфера като е цяло е планувано повдигане на парите за заплати с 10%.

По думите на Янкова признатото й предложение визира 4700 души. По думите й междинната заплата за новак в тази сфера е малко над минималната заплата. Янкова настоя, че е належащо покачването на заплатите в сотзи бранш да продължи като политика.

Светлана Ангелова, заместник-председател на обществената комисия в Народното събрание и народен представител от ГЕРБ разгласи, че в действителност заплатата на новак в този бранш е покрай минималната и по тази причина ГЕРБ ще поддържа предлагането.

Социалните служащи заслужават по-високо нарастване на заплатите от 1 януари 2020 година от плануваното десетпроцентно нарастване в бюджетната сфера, добави Ангелова.

Допълни, че парите ще се обезпечат с вътрешно преструктуриране на бюджета на министерството.

Обяви, че решението е

поклон към тази виновна специалност

и това ще стимулира хората да работят както до момента от сърце.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова употребява случая да поздрави ръководещите за нещо, което внезапно се случва в пленарната зала. По-рано при гласуването на общата приходна и разходна част на бюджета депутатите отхвърлиха всички оферти на Българска социалистическа партия за увеличение на разноските в няколко сфери. Повече по тематиката четете тук.

В 20 ч. депутатите завършиха работата си за деня и на следващия ден сутринта не престават с приемането на текстове от проектозакона за бюджета за 2020 година

Междувременно без диспути мина приемането на бюджетите на няколко институции - Народното сърание, на Сметната палата, на президента, на Министерския съвет. Не се одобри предлагането на Българска социалистическа партия да се плануват 900 хиляди лева за ремонтни действия на Зографския манастир.

По-голяма полемика имаше при гледането на бюджетите на правосъдната власт и на защитата.

Депутатите отхвърлиха предлагането на няколко депутати от левицата, отпред с Крум Зарков, да се плануват пари за назначението на 500 правосъдни помощници, без които съдиите изнемогват, както и 420 хиляди лева за увеличение парите на инспектората на правосъдната власт, поради вменените им отговорности по Закона за отбрана на персоналните данни, за което са нужни 10 щатни бройки, по оценки на левицата.

Съдебната власт въпреки всичко получава 70 млн. лева повече по отношение на сегашния си бюджет,

разгласи от парламентарната естрада министърът на правораздаването Данаил Кирилов.

Поздравявам Висшия правосъден съвет. В договарянията с екипите на Министерството на финансите считам, че те реализираха един най-благоприятен бюджет, с помощта на който се получи общо сумарно нарастване по отношение на миналата година с повече от 70 млн. лева Смятам, че това нарастване ще обезпечи работата на правосъдната система в това число и ще послужи за нарастване на възнагражденията вътре в правосъдната система приблизително аритметично с към 10 % ", сподели Кирилов.

Той също оцени потребността от спор за финансиране за назначението на правосъдни помощници, които, по думите му, могат значително да повлияят за повишение на качеството на магистратския труд. В същото време обаче разгласи, че препоръчаният бюджет е задоволителен и изрази увереност, че Висш съдебен съвет ще се оправи " с тези индикатори ".

Военнослужещият е недоплатен,

разгласи при дебатите за бюджета за защита депутатът от Българска социалистическа партия Таско Ерменков. Службата е подценена, в случай че продължаваме по този начин, скоро ще имаме съвременна купчина желязо, само че няма да има кой да я ръководи, разгласи той.

Милен Михов, " Обединени патриоти ", репликира, че с 20% повече постъпилите от напусналите и пенсионираните. в армията, а с бюджета за защита за 2020 година се обезпечават пари за назначението на 800 нови военнослужещи, което се равнявало на два батальона. Предвидените разноски за Министерство на защитата за 2020 година са 1.5 милиарда лева

По прехвърлянията от бюджета на Министерство на защитата за държавните висши учебни заведения на Военна академия " Г. С. Раковски " се отпускат 8 млн. лева като 3 млн. лева са планувани за Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски ".

За последните две години в това число и за идната

бюджетът на Министерство на вътрешните работи в частта разноски за " Персонал " е повишен с повече от 400 млн. лева

Това сподели зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов по време на дебата по бюджета на Министерство на вътрешните работи за 2020 година. Посочи, че това е дало опция да бъдат увеличени заплатите на чиновниците за някои длъжности, в това число с близо 30 %. Това уважаеми народни представители, беше един от главните проблеми, който беше подложен на вниманието на управлението на министерството при започване на този мандат, сподели още Ципов.

Министерство на вътрешните работи постоянно е подложено на критика поради това, че разполага с най-големия бюджет в страната като безспорна стойност, а непрестанно се акцентира неналичието на задоволително финансиране.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бюджет 2020 (30)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР