Заплатите на персонала в областните болници ще бъдат увеличени от

...
Заплатите на персонала в областните болници ще бъдат увеличени от
Коментари Харесай

Вдигат заплатите на персонала в областните болници

Заплатите на личния състав в регионалните лечебни заведения ще бъдат увеличени от 1 юли. Това заяви министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев, който е на посещаване във Варна.

През седмицата Ананиев се срещна с представители на девет лечебни заведения. Сред срещите той стигнал до умозаключение, че е налице друг механизъм за образуване на работните заплати – в едни лечебни заведения избират полученото нарастване да се употребява за повишение на главните работни заплати. В други лечебни заведения обаче управленията и самият медицински личен състав избират нарастване на главните работни заплати с по-бавни темпове, а по-голямата част от получените средства да се дадат под формата на ДМС.

Увеличението, което се планува в множеството от тези 9 регионални лечебни заведения, ще бъде сред 150 и 250 лева То би трябвало да е реалност от 1 юли, като управлението, личният състав и синдикатите ще преценяват дали същото да бъде получено под формата на нарастване на главната работна заплата, под формата на ДМС, или комбиниране от двете. Според министъра картината в другите лечебни заведения е друга и не може да се приказва в безспорни цифри, защото и самите лечебни заведения обслужват друг брой пациенти, имат разнообразни равнища на подготвеност и структури, надлежно и разполагат с друг размер доходи.

За следващ път министър Ананиев акцентира, че нарастване от две работни заплати е невероятно, защото възнагражденията са в директна взаимозависимост от осъществената активност. „ Важно е да подчертаем, че междинните брутни работни заплати в тези 9 лечебни заведения са сред 1200 и 1400 лева за експертите по здравни грижи, а на лекарите са доста по-високи “, посочи още министърът.

Министърът уточни и трите съществени момента в направената от екипа му Методика за установяване на заплатите, а точно: разноските за личен състав би трябвало да бъдат не по-малко от 50% от общите доходи, които получава съответното лечебно заведение. Второ – спомагателните заплащания за реализирани резултати не могат да надвишават 50% от общите разноски за личен състав, като се изключи в допълнение систематизиране на приходите, които идват от клинични изследвания и от приходите от осъществени услуги, одобрени по Ценоразпис на лечебното заведение. Трето – оптималният самостоятелен размер на спомагателното материално стимулиране за немедицинския личен състав не може да надвишава 80% от главната заплата, а за медицинския личен състав не може да надвишава три пъти размера на главната работна заплата.

Важен акцент в Методиката е и съотношението при определянето на работните заплати сред санитар, експерт по здравни грижи и доктор. Предложението на здравното министерство е то да бъде 1 към 1,7 към 2,2.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР