Заплащането на електронните рецепти в аптеките за всички лекарства, които

...
Заплащането на електронните рецепти в аптеките за всички лекарства, които
Коментари Харесай

НЗОК ще заплаща 4 нови терапии в извънболничната помощ

Заплащането на електронните предписания в аптеките за всички медикаменти, които се покриват на 100% от НЗОК, ще бъде увеличено от 4 лева на 6 лева Това планува смяна в Наредба 10, утвърдена от Надзорния съвет на Здравната каса на съвещанието му на 17 октомври. Предстои изменението да бъде оповестено за публично разискване на уеб страницата на Министерството на здравеопазването.

По време на същото съвещание Надзорният съвет е одобрил и актуализация на 4 условия на Касата за лекуване в извънболничната помощ – при лекуване на хипопитуитаризъм и недостиг на растежен хормон; при лекуване на надбъбречна непълнота под 18 годишна възраст; при лекуване на ендометриоза и на лейомиом на матката и при лекуване на Пароксизмална нощна хемоглобинурия.

В условията на НЗОК при лекуване на хипопитуитаризъм и недостиг на растежен хормон в извънболничната помощ “ предлаганите допълнения са в сходство със мнението на експертния съвет по здравна компетентност „ Педиатрия “. „ На съображение постъпила информация за преустановяване на активността на профилираната комисия в „ Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда “, заради незадоволително лекари с здравна компетентност „ Детска ендокринология и заболявания на обмяната “, лечебното заведение за болнична помощ се заличава от условията “, споделя подуправителят на НЗОК доктор Йорданка Пенкова.

В условията при лекуване на надбъбречна непълнота под 18-годишна възраст в извънболничната помощ “ e добавена нова лечебна индикация Постпроцедурен хипопитуитаризъм. Това се отнася за случаи на постпроцедурна изолирана вторична надбъбречна непълнота и за първична надбъбречна непълнота.

При лекуване на ендометриоза и на лейомиом на матката е прибавен нов лекарствен артикул  като медицинските критерии за лекуване с него са включени в ново независимо приложение.

За лекуване на Пароксизмална нощна хемоглобинурия в извънболничната помощ “ са направени нови условия по отношение на включването на лекарствен артикул с ново интернационално непатентно название в ПЛС. Терапията е нова и без конкуренция за пациенти с тази диагноза, които имат симптоматично хемолитична анемия и нужда от хемотрансфузии.

Пароксизмалната нощна хемоглобинурия е рядко клонално заболяване на една или повече хемопоетични стволови кафези. Дължи се на добита соматична разновидност на PIG-A гена, кодиращ синтезата на гликозил - фосфатидил инозитол - обвързваните мембранни протеини в кръвните кафези, които вземат участие в регулацията на комплемент-медиираната хемолиза. Мутацията води до частична или цялостна липса на GPI-свързаните протеини с клинична демонстрация на хемолиза, тромбофилия и цитопении, резултат от друга степен костно-мозъчна непълнота. Подходящи за лекуването са възрастни пациенти с пароксизмална нощна хемоглобинурия, които имат симптоматична хемолитична анемия, след лекуване с C5 инхибитор в продължение на минимум 3 месеца, т.е сложни за повлияване пациенти, при които се цели по-добър надзор - попречване на интраваскуларна и екстраваскуларна хемолиза и следващи затруднения. Средно-претегленият годишен разход при отчитане на нуждата от промяна на дозата възлиза на 861 949 лева

Стенограмата от съвещанието на Надзорния съвет може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР