Заплашиха с убийство магистрат - прокурор от Спецпрокуратурата получил анонимен

...
Заплашиха с убийство магистрат - прокурор от Спецпрокуратурата получил анонимен
Коментари Харесай

Кой е магистратът заплашен с убийство?

Заплашиха с ликвидиране магистрат - прокурор от Спецпрокуратурата получил неизвестен плик с патрон и бележки. Пратката била оставена в служебния кабинет на магистрата. От държавното обвиняване не назоваха името на заплашвания магистат. По непотвърдена информация обаче става дума за Ангел Кънев - прокурор в Специализираната прокуратура, работил по каузи с висок публичен интерес.



Хартиеният плик бил открит в кабинета на магистрата, в долап с писалищен материали. Пратката била анонимна, адресирана персонално до него. В плика са открити патрон и няколко хартиени бележки, представляващи напечатани отрязъци на обособени думи.



" Какво написа на изрезките ли? Дословно написа " кръв " и " осведомен ". В плика има и текст с името на столична болница, която нашият сътрудник неведнъж е посещавал през последните месеци, както и записка с името на непозната страна ", сподели Сийка Милева - представител на основния прокурор.

Образуваното по случая досъдебно произвеждане е за редовно следене и опасност за ликвидиране. От държавното обвиняване оповестиха, че ще осведомят за заканите европейски институции и посолства на страни.

" В случая става въпрос за наш сътрудник, който повече от година е с сложена защита, заради неговата застрашеност от месеци. Как страната ще подсигурява, че това на следващия ден няма да се случи с други наши сътрудници ", сподели Милева.



Охраната на застрашени магистрати от предходната година се обезпечава от дирекция към Министерството на правораздаването. От там обявиха, че поради формираното досъдебно произвеждане изнасянето на обстоятелства за случая може да бъде престъпление.

" Случаят е от подобен темперамент, че огромна част от обстоятелствата, които го касаят, съставляват класифицирана информация. Призовавам ви да не се политизира съответният случай и мощно се надявам да не се злоупотребява с него ", сподели Емил Дечев - зам.-министър на правораздаването.



От Спецпрокуратурата в позиция показаха вяра, че Министерството на правораздаването и Министерство на вътрешните работи ще подхващат бързи и съответни ограничения по образуване на отбрана на живота, здравето и независимостта на българските магистрати.



А от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че са в цялостна подготвеност да спомагат за разкриването на закононарушението. И прецизираха, че не могат да се сезират и да стартират независима работа по случая, тъй като към този момент е формирано досъдебно произвеждане. Това може да се случи, в случай че оперативно-издирвателни дейности бъдат възложебни прокуратурата, изясняват от Министерство на вътрешните работи.





Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР