Заплашена да потъне в плаващите мнозинства на ГЕРБ-СДС, ДПС и

...
Заплашена да потъне в плаващите мнозинства на ГЕРБ-СДС, ДПС и
Коментари Харесай

И в сглобка, и в коалиция "Промяната" губи от прегръдката с ГЕРБ

Заплашена да потъне в плаващите болшинства на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане ", които обезсмислят реформаторските й проекти, " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) сложи нещо като мек ултиматум на партията на Борисов. Макар че от ПП-ДБ за нищо на света няма да си го признаят, по съществото си той съставлява опит за изясняване на връзките с съдружен, погрешен сътрудник. Това се случи единствено половин месец откакто " джентълменска " сделка роди " ротационния " кабинет на ПП-ДБ с досегашния й максимален зложелател ГЕРБ.

 " Продължаваме промяната - Демократична България " изиска гаранции от ГЕРБ и заплаши с оставка на кабинета

В петък съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков би паника и даже заплаши, че ПП-ДБ може да напусне държавното управление поради плаващите болшинства към ГЕРБ .

Петков разгласи, че няма по какъв начин да стане " ние да сме начело като смокинов лист, а те откъм гърба за значимите неща за обществото да си ги прокарват с други болшинства ". Той имаше поради проваленото чуване на правосъдния министър Атанас Славов в правната комисия по проблема с и.д. основния прокурор Сарафов, както и признатия на първо четене вид на ГЕРБ-СДС за антикорупционен закон и отхвърлянето на плана на ПП-ДБ. На идващия ден бяха гласувани небрежно процедурни правила за избор на шефовете на Българска народна банка, Сметната палата и здравната каса, които могат да предопределят идващото завземане на тези институции от политически и олигархични ползи.

При създалото се състояние ПП-ДБ има два изхода. Или да разтури държавното управление като се оправдае, освен това с цялостно право, че ГЕРБ-СДС не съблюдават духа и буквата на декларацията " Денков - Габриел " с нейните шест целта. Или да се опита да осъществя част от желанията си с вероятен небосвод локалните избори като подписа действително съдружно съглашение с колегата си в ръководството. Защото казаните думи по нашите географски ширини нормално са хвърлени напразно, само че написаното остава. И, най-малко частично, задължава.

Поведението на ПП-ДБ през последните месеци разрешава прогнозата, че те ще изберат втория вид. Колкото и да ги охулват и ругаят, от ГЕРБ също нямат интерес да дърпат черджето отдолу под държавната трапеза таман в този миг. В събота Борисов очерта територията на компромиса: " Думата е " коалиция " и би трябвало да има писмен документ ". До оня ден и той, и хората от кохортата му твърдяха, че защото няма коалиция с ПП-ДБ, ГЕРБ не носи отговорност за дейностите на държавното управление, като се изключи ресора " външна политика ".

 Борисов настоя за съдружно съглашение с Борисов настоя за съдружно съглашение с " Продължаваме промяната - Демократична България "

Погледнато иначе, апелът за осъществяване на съвсем всяка една от седемте точки в сигналната декларация на ПП-ДБ е по-съществото си покана към ГЕРБ за съдружен танц. Той би трансформирал досегашния им по-хлабав режим на взаимоотношение. Официализирането на съдружното им партньорство може да пресече изкушенията на Борисов да търси ситуационни болшинства в Народното събрание.

ПП-ДБ на собствен ред ще има по-силни причини против ГЕРБ при несъблюдение на поети задължения, а държавното управление ще има по-голяма сигурност при осъществяване на заложените цели. ПП-ДБ продължава да държи на: основаване на номинационен ръб от представителите на двете обединения за попълване на състава на регулаторите; механизъм за осъществяване на седмични срещи на управленията на двете парламентарните групи за осъществяване на законодателната програма; ГЕРБ и Съюз на демократичните сили да поемат " ангажимент " да съблюдават пътна карта с съответни периоди на правосъдната и конституционна промяна " ; осъществяване на антикорупционното законодателство " единствено след реализиране на политическо единодушие за състава на органа " и пълномощията му; разработване на " обща политическа позиция по отношение на законосъобразността на самодейността за референдум на Възраждане " и други

Досега водачите на ПП-ДБ и симпатизиращите й анализатори правеха всичко допустимо да разкачат новата власт от думата " коалиция ". Те явно си дават сметка, че обществено признание на коалирането с ГЕРБ, даже аргументирано с националните ползи на България, би блъснало мощно по имиджа на реформаторите. Бяха употребявани ПР подходи, софистициран език и благородни на пръв взор неистини, с цел да се отхвърли очевадното - че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС някак си взаимодействат в съдружен режим.

Тези дни се видя, че той може да действа и безпроблемно. Пример за това е пращането в Брюксел на две " равностойни " кандидатури за новия български еврокомисар. Почти несъмнено е, че той ще е още веднъж от ГЕРБ, което е самобитен поклон към съдружния сътрудник. Кандидатът на ПП-ДБ Даниел Лорер едва ли има късмет, тъй като шефката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен е дала ясно да се разбере, че в името на равновесието на половете новият български еврокомисар би трябвало да е жена (кандидатът на ГЕРБ се споделя Илиана Иванова).

Въпреки това авторитетни " представители " на ПП-ДБ не престават да твърдят, че няма коалиция с ГЕРБ. " ГЕРБ е наш ротационен, а не съдружен сътрудник ", споделя към момента Кирил Петков. А, в случай че се има вяра на Борисов, който разяснява есемес от Лена Бориславова до народен представител от ГЕРБ, сред двете сили има " сглобка ".

Страхуващите се от думата " коалиция " от страна на мандатоносителя употребяват най-много два аргумента, с цел да потвърдят правотата си. Първият е неналичието на официално съдружно съглашение. Вторият - по какъв начин Борисов се бил съгласил надали не на доброволна поддръжка за държавното управление, тъй като е притиснат до стената поради страха му от проблеми с правораздаването. Политологът Евгений Дайнов даже пресметна някак си ", че " 63 се оказва повече от 177 ". " С 63 депутати от 240, вместо да се окажат в съпротива, демократичните проевропейски партии съумяха да наложат волята си върху останалите. Формираха лично държавно управление, подкрепено от техните съществени съперници, които против тази си поддръжка не получават достъп до изпълнителната власт и до нейните запаси ".

Очевидно огромна част от електората на ПП-ДБ не мисли по този начин.
Прясно изследване на " Тренд ", направено след старта на новото държавно управление, демонстрира, че ПП-ДБ ще се раздели с 1/5 от гласоподавателите си от 2 април, в случай че в този момент имаше избори. И ГЕРБ губи електорат, само че в доста по-скромни мащаби.

 ЖурналистикатаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Авторитетни публицисти, анализатори и деятели от митингите през 2020 година на собствен ред не стопират да подлагат на критика формалната прегръдка на борците против корупцията с партията на корупцията. Журналистът Иван Бакалов проучва в резюме в профила си във фейсбук какъв е казусът пред ПП-ДБ: " Все още тандемът Борисов-Пеевски е същинската ръководеща коалиция. Наистина са си поставили ПП-ДБ като смокинов лист. Не им пука - да вършат там бюджет, да събират доходи и да го отнесат те, в случай че не съумеят. А тандемът в Народното събрание, посредством ГЕРБ-ДПС, благодарение на " ИТН " и " Възраждане ", ще сменя с ускорена процедура - за седмица - шефовете на Българска народна банка, НЗОК и Сметната палата. После и други... И Сарафов без позор ще го изберат за непрекъснато като основен прокурор. Тези институции са им по-важни, след това ще въртят на пръста си всички. "

На всичкото от горната страна множеството подводни камъни, на които се натъква новото държавно управление, слагат под огромна въпросителна опцията за премиерска ротацията съгласно " джентълменското " съглашение. Силно фрагментираният парламент пък вещае ниска легитимност на другояче положителния план за конституционна промяна на правосъдната система, и в частност на прокуратурата.

Същевременно превръщането на тази промяна в алфата и омегата на политиката на реформаторските сили ги отдалечава от дневния ред на хората. Безсилието, а може би нежеланието на полицията да овладее към този момент за повторно експанзията на последователи на " Възраждане " и други лумпени против присъстващите на прожекция на един " по-различен " филм, демонстрира, че са нужни и други, не по-маловажни промени. За да се случат, е нужен доста по-широка социална поддръжка. Сглобката или обединението сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС няма капацитет да я завоюва.

 " Възраждане ", млади социалисти и футболна агитка провалиха прожекция на кино лентата " Близо " и във Варна (допълнена)
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР