Заплахите от кибератаки - фишинг и заразени имейли са се

...
Заплахите от кибератаки - фишинг и заразени имейли са се
Коментари Харесай

14% от всички кибератаки в света засягат българи

Заплахите от хакерски атаки - фишинг и инфектирани имейли са се нараснали с 60% през последната половин година. Това демонстрира отчетът на една от фирмите за кибер-защита. Това са данните за целия свят.

За България - в рамките единствено на тази година редица български институции пострадаха от хакерски офанзиви. Такава блокира работата на " Български пощи " и последваха уволнения. Хакери нападнаха уеб сайтове на институции, в това число на Министерския съвет, президенството и други служби и институции.

Прогнозите в международен мащаб демонстрират, че през идната година вредите при приключването на данни след хакерски офанзиви ще стигнат 5 милиона $.

" За тези пет минути са се появили към 20 000 нови закани за нечий компютър, за нечии данни. Зловредни софтуери в този момент се пробват да вземат паролата на някого и да пробият в неговата база с данни ", споделя Кандид Уест, специалист по киберзащита.

Очевидно кибер офанзивите не стопират през празничните дни, а България става все по-желана цел.

" Забелязваме, че офанзивите към България са на осмо място по периодичност. Близо 14% от всички кибер офанзиви в света засягат точно българи ", сподели Кандид Уест.

В някои от случаите офанзивата съумява да пробие до мястото, в което се съдържат всички фотоси, документи, имейли и значима информация, която човек пази на едно място - в по този начин нареченото облачно пространство.

" Може да разполагат с всичките ви онлайн данни. И може да се наложи да си платите, с цел да си ги получите назад. Ако паролата ви е слаба, в случай че отварят линкове от съмнителни имейли, в случай че имат вяра на уеб сайтове, които доста наподобяват на уебсайт на публична институция, само че не са и единственото, което вършат е да откраднат паролата ви - вие сте в един от клопките. Следва изнудване или пък потребление на данните, които са откраднали, с цел да могат с тях да стигнат до други хора. Едно от класическите последици включва пари, несъмнено. Да употребяват кредитната ви карта, с цел да си купят телефон да вземем за пример. Сметката ще е за вас, телефонът ще си е за тях ", споделя Кандид Уест.

Една от първите спирачки на всичко това е както постоянно персоналната отбрана - задоволително добра ключова дума и малко здравословно съмнение към съмнителни уеб сайтове и имейли.

" Когато шофирате си слагате колана, разчитате, че имате положителни спирачки. Да, това може и да не ви защищити в 100% от случаите, само че знаете, че не трябва да неглижирате тази отбрана ", споделя Уест.

Само за времето на този репортаж към 8000 нови закани са тръгнали към своята нова цел. Сценариите са същите и в опитите за изамама няма иновация. Но явно към момента работят.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР