Заплахи за саморазправа и обиди към автора на книгата Да

...
Заплахи за саморазправа и обиди към автора на книгата Да
Коментари Харесай

Авторът на Да пробудиш драконче: Не е детска книга и бях изненадан, че ще се представя пред петокласници

Заплахи за разпра и обиди към създателя на книгата " Да пробудиш драконче " Николай Теллалов. Това описа писателят пред " По света и у нас ".

Около фентъзи романа се развихри скандал, откакто той беше показан пред петокласници в хасковско учебно заведение, а родители откриха в него нецензурни изрази. Според създателя на книгата, тя в никакъв случай не е била писана като детска, той не е детски публицист и се изненадал, че е показана пред толкоз дребни възпитаници.

История за змейовете, живели на земята измежду хората, споделя романът " Да пробудиш драконче ", който провокира отвращение измежду родители. Книгата е издадена през 1998 година. Авторът си спомня, че тогава цели фамилии са я купували персонално от него, продавал я на сергия на Орлов мост. Затова се изненадва от реакциите през днешния ден.

" Не съм я писал като детска, само че след това се оказа, че децата най-малко от това време можеха да я схванат. Сегашните деца не могат да я схванат, тъй като става дума за младостта на дядовците и бабите им. Понеже в контракта с издателя имаше такова мое обвързване да вземам участие във всичките срещи с читатели, които провежда той и на първата такава среща аз доста се изненадах, че ще приказвам пред петокласници, а не пред най-малко осмокласници. Въпреки това се оказа, че и децата в пети клас могат да задават доста смислени въпроси, доста живи, само че отново ми останаха тези подозрения до каква степен въобще е подходящо цялото това нещо ", разяснява Теллалов.

Последвали още две срещи с деца, след които през декември предходната година създателят на книгата предложил на издателя си да прекратят контракта си, само че все още това не се е случило.

" От ноември месец предходната година, не съм взел участие в представянето на книгата. Какво е казвано от мое име за нея, пред кого, нямам никаква визия ".

Николай Теллалов дефинира реакциите против книгата като странни.

" Обявените за нецензурни моменти в книгата в действителност не са нецензурни. Това са думи, които разказват един, да го кажем, фамилен скандал с по-силни изрази, само че тези изрази не са нецензурни. Виждам ги в дублираните филми ", споделя създателят.

Книгата към този момент е изтеглена от програмата на самодейността, насърчаваща четенето измежду децата. Но след абсурда създателят получава закани и обиди.

" Обявен съм за педофил, извратеняк и така нататък Аз ще запитвам тези родители чели ли са книжката. Защото от мненията им проличава, от мненията и от заканите - примерно да ми счупят ръцете, да ме изгорят на клада в тези мръсни книжки, те чели ли са я? Ами не са ".

Николай Теллалов не желае да дава отговор на хората, които не са чели книгата, само че я подлагат на критика. Смята, че няма да го схванат. Мисли обаче да включи заканите против него в последващи книги, защото ги намира за добър писателски материал.

" Който настава дракона по опашката, рискува ", разяснява Теллалов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР