Заплахата от ядрена война може само да се увеличи, ако

...
Заплахата от ядрена война може само да се увеличи, ако
Коментари Харесай

Приносът на американския военно-промишлен комплекс за американската демокрация

„ Заплахата от нуклеарна война може единствено да се усили, в случай че настоящият бюджет на Пентагона се извършва съгласно проекта “

Според Международния институт за стратегически проучвания (IISS) тази година военният бюджет на Пентагона е 738 милиарда $, което е 12 пъти повече от военния бюджет на Русия. Като цяло военният бюджет на Съединени американски щати е еднакъв на разноските за защита на 15-те най-големи стопански системи в света от Китай до Израел в това число. Това обаче не е задоволително. На идната година американският президент Байдън изиска от Конгреса 813 милиарда $.

Американските законодатели има от какво да се възмущават. Годишната инфлация в Съединени американски щати през юни 2022 година е била 9,1 %, най-високата от 42 години, съгласно Бюрото по трудова статистика. Храните са поскъпнали с 10,4%, бензинът - с 60%. За междинния американец, който харчи забележителна част от приходите си за храна и превоз, действителната инфлация е още по-висока.

Малцина обаче се разпалиха на Капитолийския рид. Републиканците Барбара Лий и Марк Покан събраха група демократи в Камарата на представителите, с цел да вкарат ремонти в Закона за позволение за национална защита ( NDAA ), които понижават със 100 милиарда $ настоящите военни разноски на Съединени американски щати и анулират опита на Байдън да удовлетвори настояването на Пентагона за идната фискална година.

„ Дойде времето, “ споделя Барбара Лий, „ да пренастроим нашите цели, с цел да отразяват незабавните потребности на общностите в цялата страна...нито една от които няма да бъде посрещната посредством увеличени военни разноски. Намаляването на военния ни бюджет със 100 милиарда $ подсигурява, че нашата национална сигурност е в действителност фокусирана върху американския народ, а не върху облагите на оръжейната промишленост. “

Съдбата на поправките за редуциране на военния бюджет, импортирани от републиканците, обаче беше тъжна. Законодателите от следените от демократите комисии по въоръжените сили в Камарата на представителите и Сената поддържаха надлежно 37 милиарда и 45 милиарда $ за бюджета на Пентагона, в допълнение към 813 милиарда $, които Байдън изиска от Конгреса. В Конгреса има задоволително лобисти на американския военно-промишлен комплекс.

От отчет на Public Citizen, основан на данни за финансирането на изборите в Съединени американски щати, оповестени от OpenSecrets.org., следва, че най-големите получатели на „ приноси за храброст “ от военно-промишленото лоби през последните две години в Камарата на представителите на Съединени американски щати са били Майк Роджърс, Алабама ($404 525), Роб Уитман, Вирджиния ($237 799), Майк Търнър, щат Охайо ($150 950), Джо Кортни, щат Кънектикът ($131 000) и Илейн Лурия, щат Вирджиния ($127 743). Всички те гласоподаваха за нарастване на бюджета на Пентагона.

В Сената най-големите получатели от военно-промишления комплекс, подкрепящ нарастването на военния бюджет през юни, бяха сенатор Дж. Джим Инхоф от Оклахома (874 876 долара), Джак Рийд от окръг Колумбия (822 757 долара), Тим Кейн от Вирджиния (616 152 долара), Джийн Шахин, окръг Колумбия ($467 032) и Роджър Уикър, окръг Колумбия ($409 842).

Простата аритметика демонстрира, че междинният принос на военно-промишления комплекс към акцията на член на Комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите или Сената, който е дал своя вот в поддръжка на увеличените военни разноски за финансовата 2023 година, е повече от три пъти по-голям от междинния принос на военно-промишления комплекс за акцията на гласувалите срещу. Подкрепилите получиха приблизително по $151 722. Тези, които са срещу - по $42 967.

Само в последния избирателен цикъл през 2020 година 2 990 252 $ бяха „ вложени “ в членове на Комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите и 7 175 092 $ в членове на Комисията по въоръжените сили на Сената.

Доклад на Public Citizen показва: „ Военно-промишленият комплекс на Съединени американски щати е основал мощна машина за политическо въздействие, която надалеч надвишава разноските за естествена акция... Приносът на военно-промишления комплекс възнаграждава и предизвиква Конгреса да налива пари в Пентагона, макар многото човешки потребности и невоенните ползи в региона на сигурността (като битка с пандемиите или климатичния хаос), които остават мощно недофинансирани.

Това съществено несъгласие сред задачата на държавното управление да се грижи за благосъстоянието на хората и нуждата представителите на властта да пълнят портфейлите си е позволено просто: военните реализатори дават на членовете на Конгреса милиони долари (купувайки гласовете им) тази година, тъй като това ще донесе фантастични облаги през идната година.

Според изчисленията на създателите на отчета Public Citizen, военната промишленост е вложила към 10,2 милиона $ през последния избирателен цикъл в членове на основни комисии на Конгреса и в този момент чака да получи съвсем 450 000 % (!) облага от своята „ инвестиция “.

Следователно Пентагонът не се опасява нито от Барбара Лий, нито от нейната комисия за съкращения в региона на защитата. Най-старият американски седмичник The Nation написа: „ Администрацията на Байдън показа зашеметяващите 813 милиарда $ искане за „ национална защита “… Това искане е доста по-голямо от пиковите разноски през годините на войната в Корея или Виетнам и с над 100 милиарда $ повече от разноските в разгара на Студената война.

И въпреки всичко оръжейната промишленост и ястребите в Конгреса в този момент упорстват да се изразходват още повече... Заплахата от нуклеарна война може да се усили доста, даже единствено в случай че актуалният бюджет се извършва, както е планувано. “

Разбира се, Пентагонът е единствено един детайл от все по-скъпата „ страна на националната сигурност “ на Америка. Ако се прибавят други военни разноски към бюджета на Пентагона – разузнаване, контраразузнаване и вътрешна сигурност – то „ бюджетът за национална сигурност за 2023 година “ възлиза на умопомрачителните 1,4 трилиона $.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР