Заплахата на Рияд да намали значително цената на петрола си

...
Заплахата на Рияд да намали значително цената на петрола си
Коментари Харесай

Петролът рухна: Защо Саудитска Арабия разпали ценова война на глобалния петролен пазар?

Заплахата на Рияд да понижи доста цената на петрола си и да усили производството докара до там, че цената на суровия нефт “Брент” падна до 31,02 $ за барел. West Texas Intermediate, американският нефт търговски клас, падна до 27,71 $ за барел, написа Pogled.info

Но за какво най-големият експортьор на нефт в света реши да работи толкоз нападателно на фона на намаляващото търсене, породено от разпространяването на ковид? И какво ще значи това за международната петролна промишленост?

Защо Саудитска Арабия разпалва ценова война?

Саудитска Арабия искаше да убеди страните от ОПЕК и Русия да се съгласят на по-сериозно понижаване на производството и износа на нефт, с цел да поддържат цените си на фона на коронавирусната зараза, която се отразява отрицателно на международната стопанска система. Но когато Русия отхвърли да поддържа този проект, Саудитска Арабия реши да нанесе удар по съдружника, с който си сътрудничи от 2016 година, с цел да поддържа стабилността на международния петролен пазар.

Рияд реши да усили производството си и да продава петрола си с големи отстъпки. Според анализатори това е опит за наказване на Русия, че не поддържа така наречен съюз ОПЕК+.

Освен това, съгласно анализаторите, Саудитска Арабия може също да желае да затвърди позицията си на водещ експортьор на нефт в света. Тази стъпка ясно сподели, че Рияд е подготвен да влезе в открита борба с Русия и другите страни, които създават петрол.

„ Съществува консенсус сред страните от ОПЕК по отношение на нуждата от понижаване на размерите на произвеждане. Русия му се опълчи и сподели, че от 1 април всеки може да добива колкото желае. И кралството реши да употребява това право”, съобщи източник, осведомен с детайлностите на петролната политика на Саудитска Арабия.

Анализаторите слагат под въпрос разумността на саудитския метод. Икономиката ѝ не е добре предпазена от внезапен спад на цените на петрола, даже в случай че водачите ѝ имат вяра, че могат да завоюват своя пазарен дял от съперниците.

Въпреки това, под управлението на престолонаследника Мохамед бин Салман, Саудитска Арабия постоянно стартира да подхваща рисковани и непредвидими стъпки, когато се постанова да укрепи позициите си.

Защо Русия не се съгласи на понижаване на производството?

Русия съобщи, че желае да види цялостната картина на въздействието на ковид върху търсенето на нефт, преди да предприеме някакви дейности.
Москва обаче също искаше да тества силата на американската шистова промишленост.

От позиция на Москва, в случай че производството на нефт бъде понижено в допълнение, това ще бъде същински подарък за бранша, който трансформира Съединени американски щати в един от най-големите производители на нефт в света и ще им разреши да придобие нови клиенти в ущърб на Русия.

Санкциите, наложени от Съединени американски щати против съветските енергийни компании, в това число глобите, наложени през февруари против комерсиалния отдел на държавната петролна компания “Роснефт”, както и опитите да се предотврати завършването на строителството на “Северен поток-2”, разгневиха Кремъл.

Американската шистова промишленост трябваше да работи интензивно, с цел да резервира облагата си, макар растежа си през последните 10 години. Според специалистите Русия счита, че това може да е опция да се нанесе удар върху американската петролна промишленост.

„ Всички размери нефт, които бяха оттеглени вследствие на многократното разширение на съглашението ОПЕК+, бяха изцяло и бързо сменени на международния пазар с размери американски шистов нефт “, съобщи представител на “Роснефт” в неделя, 8 март.

Подходът на Саудитска Арабия към възможна договорка с Русия се свежда до искане на ултиматум да я поддържа в желанието си да понижи производството с още 1,5 милиона барела дневно, т.е. да понижи международните доставки с общо 3,6 милиона барела дневно или с 4%. Смята се, че това разгневи Москва, която не се счита за младши сътрудник.

Какво я чака американската шистова промишленост?

Рязък спад в цените настъпи в сложен миг за американската шистова промишленост. Въпреки че през последното десетилетие размерът на производството е повишен, надхвърляйки размерите на произвеждане в Русия и Саудитска Арабия, шистовата индустрия съществува основно за сметка на заети средства, като съумя да изтласка вложителите надалеч от себе си.

Това я прави доста уязвима от спадащите цени на петрола. Значително понижение на цените от началото на годината сложи под въпрос всички проекти за разширение.

Въздействието върху производството обаче може да бъде заглушено. Много дребни самостоятелни производители, които съставляват по-голямата част от бранша в Съединени американски щати, са хеджирали (застраховали) своите планове. В близко бъдеще предлагането надали ще намалее.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР