Заплаха за бизнеса в България видяха от ГЕРБ в решението

...
Заплаха за бизнеса в България видяха от ГЕРБ в решението
Коментари Харесай

ГЕРБ се загрижиха за данъка на международните корпорации с над 750 млн. евро оборот

Заплаха за бизнеса в България видяха от ГЕРБ в решението на служебното държавно управление да даде кардинална поддръжка за самодейността на Организацията за икономическо съдействие и развиване за данъчното облагане. В нарочна конференция някогашните ръководещи пророкуваха 50-процентов скок на налог облага у нас… само че не споделиха нищо за това, че новата по-висока ставка ще засегне единствено най-големите мултинационални корпорации.

Какво споделиха

" Организацията за икономическо сътрудничество и раз разгласява лист на 1 юли, в който ние с интерес откриваме, че попада България. Прави усещане, че много европейски страни не попадат – Унгария, Ирландия, Естония. Този лист е за страните, които се съгласяват да покачат корпоративния налог на минимална ставка от 15%. В България корпоративният налог от години е 10%, за всички работещи това значи минимално 50% нарастване на налога ", съобщи в щабквартирата на ГЕРБ кандидат-депутатът Александър Иванов.



Той изрази мнение, че това ще удари по IT сектора у нас.

Деница Сачева показа на медиите сметката на ГЕРБ във връзка с мярката: " Ако се вдигне корпоративният налог, 1,25 милиарда лв. ще бъдат взети от бизнеса – да не ги реинвестира, да не може да подвига приходите, да не може да основава работни места, да не може да усъвършенства изискванията на труд. Може би това е скритият сюжет, по който се върви – всички наши съперници дават извънредно великодушни обществени обещания, утопични обещания за обществени придобивки. Те не са вероятни, в случай че не се вдигнат налозите ".

Според нея " обществените утопии " биха коствали сред 5 и 15 милиарда лв..

Какво е в реалност

На 30 юни държавното управление е взело решение да поддържа самодейността на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, с което се изчерпва общото сред фактическата обстановка и чутото на брифинга на ГЕРБ.

В решението на кабинета " е посочено, че нашата страна счита, че новата интернационална данъчна конструкция би трябвало да регистрира икономическите, географските, демографските и геополитическите особености на всяка страна, че минималната данъчна ставка би трябвало да се ползва за интернационалните корпорации с над 750 млн. евро оборот, както и да не се ползва за компании, основани в страна членка с огромен брой служащи ",

Подобни компании у нас несъмнено не са доста на брой – в случай че приемем, че изобщо има наличие от този сан на нашия пазар.
Снимка: БГНЕС
Държави като Унгария и Ирландия през годините съумяха да привлекат крупни задгранични вложители, които е допустимо да бъдат наранени от мярката за секване на прехвърлянето на облаги и по тази причина е допустимо ръководещите в тези страни да са по-склонни да не поддържат самодейността. В България, макар гръмките обещания, вложители като " Фолксваген " няма.

Брифингът на ГЕРБ мина под формата на няколко монолога и представителите на някогашните ръководещи напуснаха залата без да отговорят на нито един журналистически въпрос.

Освен това, съгласно настоящите закони у нас, директни налози, какъвто е корпоративният налог не могат да бъдат променяни в настоящата година. Дори и да се стигне до предложение за смяна на корпоративен налог - това е решение, което би трябвало да бъде утвърдено от национално заседание.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР