Запазване на цените на енергоносителите от 1 януари както за

...
Запазване на цените на енергоносителите от 1 януари както за
Коментари Харесай

Първите задачи на кабинета ще са справяне с цените на тока и ваксинирането

Запазване на цените на енергоносителите от 1 януари както за битовите потребителите, по този начин и за бизнеса, и недопускане на нова вълна на разпространяване на ковид - това са двете непосредствени задания пред идващия постоянен кабинет, който вижда претендентът за министър председател Кирил Петков. Днес той показа проектосъстава на кабинета, образуван от четири партии - " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ".

Хоризонтът на съдружното ръководство е 4 година, в които да се изпълнят безусловно всички задания от съдружния контракт като общото мото е " нулева приемливост към корупцията ". Петков акцентира, че " държавното управление ще е в този състав единствено в случай че това мото се съблюдава ".
Всеки министър идва със своя екип, тъй че отговорността да не може да бъде размита, сподели претендентът за министър-председател. Той увери, че всички ще работят като тим, а не като партийни фигури. В отговор на въпрос добави, че ще има еднообразно отношение към всичките си сътрудници в кабинета и се надява между тях те също да открият екипни връзки.

Опозицията да алармира, в случай че министър стъпи изкривено

Контролът върху работата на министрите ще става и посредством регулаторите, на които ще се дадат нови функционалности, сподели Петков. В изявленията по-рано той е развивал тезата, че инспекторатите към министерствата не би трябвало да са на послушание на съответния министър, а да работят по-тясно с антикорупционната комисия, която преди този момент ще бъде главно реформирана. Той изрази вяра, че опозицията също ще следи всяка тяхна стъпка и ще алармира, в случай че някой стъпи изкривено.

Кандидатът за министър председател сподели, че ръководството ще се стреми към бистрота при финансирането на медиите и няма да се позволява непрозрачно наливане на пари от министерства към определени медии.

Предстоят промени и в регулаторите като съдружните сътрудници дружно ще решат кои са най -добрите претенденти. Петков уточни съответно само ръководителя и членове на Комисията за енергийно и водно контролиране с изминал мандат поради незабавния за решение проблем с повишаването на тока, само че също така с изтекли мандати са и шефовете на Българска народна банка и Националния застрахователен институт, инспекторатът на Висшия правосъден съвет и други основни институции.

Решения ще се взимат след разбор на изгодите

" Прибързани общи приказки няма да има, всяко решение ще се взима на база разбор на изгодите. Този метод ще се ползва за всяка политика ". Така Петков отговори на журналистически въпрос ще бъде ли преразгледано решението на служебния здравен министър Стойчо Кацаров за преместването на детската болница в болница " Лозенец ", против което стачкуват лекарите и Медицинският факултет на Софийския университет. Отказа да разяснява съответни проблеми обаче преди министрите да встъпят в служба.

Позицията за Северна Македония е такава, каквато е

На въпрос за политиката към Северна Македония Петков отговори, че и двете страни могат да завоюват доста от добросъседството и това би трябвало да стане на база на добра връзка. Българската позиция остава каквато е, само че желаеме да я надградим с връзка сред екипите, а не да продължаваме единствено с лозунги от двете страни на границата, добави той.

На въпрос за пандемията на ковид Петков сподели, че няма да има наложително имунизиране, само че процентът на имунизираните би трябвало да нарасне внезапно, с цел да не се позволяват нови талази. Затваряне на бизнеси още веднъж не е допустимо, акцентира той.

Новите министерства в огромната си част ще бъдат построени като се резервира чистият брой чиновници, отговори Петков на въпрос за политиките по отношение на администрацията. На въпрос за кадрови промени в организациите и държавните сдружения отговори, че това ще се разисква откакто министрите поемат функционалностите си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР