Запасите от процесори на Huawei свършват заради американските санкции. И

...
Запасите от процесори на Huawei свършват заради американските санкции. И
Коментари Харесай

Петте варианта за оцеляването на Huawei

Запасите от процесори на Huawei свършват поради американските наказания. И китайският колос има лимитирани благоприятни условия да обезпечи бъдещите доставки, написа CNBC.

Невъзможността да се доставя с високопроизводителни чипове заплашва новопридобитата позиция на Huawei като най-големият производител на смарт телефони в света. И ще изтри милиарди долари продажби за китайския колос.

Huawei може и да оцелее относително елементарно през 2020 година, само че идващите две години ще бъдат извънредно сложни, споделят анализатор.

През май Съединени американски щати вкараха възбрана задграничните производители, които употребяват американско съоръжение за произвеждане, да продават полупроводници на Huawei без специфичен лиценз. Китайската компания основава личен дизайн на чиповете посредством поразделението си HiSilicon. Но процесорите, носещи името Kirin, се създават от тайванската TSMC. Забраната, наложена от Вашингтон, не разрешава продажбата. От тайванския производител към този момент оповестиха, че ще доставят последните чипове до 15 септември, а по-късно стопират бизнеса с компанията.

" Това е голяма загуба за нас ", споделя Ричард Ю, CEO на потребителския бизнес на Huawei. " Тази година може да забележим последното потомство чипове Kirin от висок клас ", добави той, като уточни, че компанията към този момент " няма нито чипове, нито доставки ". Huawei е измежду шепата компании, които включват и Samsung и Apple, които основават личен дизайн на чиповете си.

Възможностите пред Huawei се изчерпват

" Смартфон подразделението на Huawei няма доста благоприятни условия за приемане на чиповете. Прогнозата е мрачна, само че обстановката не е неспасяема ", споделя Нийл Моустън, изпълнителен шеф в Strategy Analytics. По думите му, има 15 снабдители в света, с които Huawei може да работи, само че единствено 5 от тях съставляват действителна опция.

Кои са те?

- да продължи линията процесори Kirin, като трансферира производството на най-големия производител по поръчка в Китай - SMIC

- да избере китайската Unisoc

- да избере тайванската MediaTek

- да се контракти корейската Samsung да създава процесорите

- Qualcomm да успее да получи лиценз

И пред петте разновидността обаче има значими спънки, споделя Моустън.

SMIC употребява американско съоръжение за произвеждане, което значи, че няма да може да продава на Huawei. Освен това китайската компания е надалеч зад TSMC по качество и продуктивност на чиповете.

Kirin се създават по така наречен 7-нанометров развой - един от най-модерните способи, който обезпечава по-висока успеваемост и по-нисък разход на сила. Производителите към този момент гледат към производството по 5-нанометров развой. А към този момент към момента не е ясно по кое време SMIC ще стартират всеобщо произвеждане по 7-нанометров.

Китайската Unisoc, която основава личен дизайн, създава полупроводници от по-нисък клас, които не могат да отговорят на потребностите на Huawei. " Ще се нужни години Unisoc да доближат нужния мащаб и качество ", споделя Моустън.

Samsung също създава лични чипове, Exynos, и може и да реши да не оказва помощ на Huawei, най-големият ѝ съперник. А и Южна Корея нормално застава на страната на Съединени американски щати при политически спорове.

В същото време Qualcomm към този момент лобира американското държавно управление за унищожаване на възбраната. " Но поради изборите през ноември не считам, че Съединени американски щати ще създадат крачка обратно по въпроса тази година ", споделя анализаторът.
 Qualcomm изиска лиценз да продава на Huawei
Qualcomm изиска лиценз да продава на Huawei

Китайската компания ще откри нужните си съставни елементи, само че парите ще отидат в съперници, споделят от американския производител

Така остава MediaTek, която създава чипове от невисок до междинен клас. Според Моустън това е най-вероятният вид пред Huawei в този момент, само че и той не е без опасности. MediaTek също употребява американско съоръжение, макар че не попадна в възбраната. В същото време компанията се е договорила за част от производството с TSMC.

Изборите в Съединени американски щати

Резултатът от изборите в Съединени американски щати през ноември ще дадат изясненост дали подразделението на Huawei ще оцелее. Ако претендентът на демократите Джо Биден победи, политиката по отношение на Китай може и да се промени.

" За да завоюва поддръжката от американския бизнес, като да вземем за пример Qualcomm, Биден може да предложи унищожаване на възбраната ", позволява Абишур Пракаш, Center for Innovating the Future (CIF).

Друго решение ще бъде Qualcomm да получи позволение да продава подготвени чипове на Huawei, като въпреки всичко на китайската компания бъде неразрешено да основава личен дизайн. Американският производител доставя с процесори към 40% от мобилните телефони в света. MediaTek също създава подготвена линия.

Продажба на HiSilicon?

Huawei може да обмисли и да продаде HiSilicon - подразделението, което основава дизайна на процесорите, съгласно Нийл Ша, шеф в Counterpoint Research.

Това би включвало евентуално обединение с различен снабдител като MediaTek, както и трансфер на ноу-хау и интелектуална благосъстоятелност, с помощта на което да се създават извънредни чипове за Huawei, усъвършенствани за работа с новата операционна система на китайската компания HarmonyOS.

Оставащите ресурси

Потребителското поделение на Huawei, което включва телефони и други артикули като преносими компютри, регистрира доходи от $66,93 милиарда през 2019 година - или над 50% от общите за групата.

Всеки ход в този момент слага под риск доходи от милиарди долари.

" Ако Huawei продължи да продава смарт телефони, считаме, че има задоволителни процесори в ресурс и поръчки от MediaTek, с цел да оцелее през 2020 година, само че евентуално ще става все по-трудно да откри такива, както и приложения, през 2021 и 2022 година и продажбите отвън Китай ще понижават ", споделя Моустън.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР