Западните страни засилиха в събота натиска върху Русия, обвинявайки нейния

...
Западните страни засилиха в събота натиска върху Русия, обвинявайки нейния
Коментари Харесай

Западът засилва натиска върху Русия след смъртта на Навални

Западните страни ускориха в събота натиска върху Русия , обвинявайки нейния водач и държавното управление за гибелта на водещия критик на Кремъл Алексей Навални в арктически затвор при неразбираеми условия .

 БГНЕС
Смъртта на Навални беше оповестена в петък след три години в ареста и след отравяне , за което той упрекна Кремъл . Той лишава съветската съпротива от фигурата единствено месец преди изборите, които би трябвало да удължат властта на президента Владимир Путин, идва във време на интензивни репресии и акцията на Москва в Украйна наближава своята двегодишна годишнина. Западът упрекна Путин и неговото държавно управление за гибелта на 47-годишния мъж, последвала месеци на влошено здравословно положение в тежки условия на задържане. Австралийският външен министър Пени Уонг сподели в събота, че " героичната съпротива на Навални против репресивния и неправдив режим на Путин е въодушевила света ". „ Държим само съветското държавно управление отговорно за лекуването и гибелта му в пандиза “, сподели Уонг в обява в платформата X. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън отсече: „ Не се заблуждавайте, Путин е виновен за гибелта на Навални “. Руският притежател на Нобелова премия за мир Дмитрий Муратов добави: „ Алексей Навални беше изтезаван и малтретиран три години... Убийството беше добавено към присъдата на Алексей Навални “.

Смъртта беше оповестена от Федералната затворническа работа на Русия, която сподели, че Навални " се почувствал зле след разходка, съвсем незабавно изгубил схващане ". Руските осведомителни организации оповестиха, че медици от локална болница са пристигнали за минути и са прекарали повече от " половин час ", пробвайки се да го реанимират. Съпругата Юлия Навалная, сподели, че счита Путин персонално за виновен и прикани интернационалната общественост „ да се сплоти и да победи този злобен, отблъскващ режим “.
 БГНЕС
Навални беше най-известният опозиционен водач в Русия и завоюва голямо количество почитатели, до момента в който водеше акция против корупцията при Путин.

Самият Путин, който в никакъв случай не е споменавал Навални по име, беше на посещаване в Урал в петък и не загатна нищо за гибелта. Президентският представител Дмитрий Песков упрекна западните водачи в " безусловно неприемливи " и " истерични " реакции на гибелта на Навални. Московските управляващи също по този начин предизвестиха обществеността да не взе участие в каквито и да било митинги, откакто видеоклипове, споделени онлайн, демонстрират десетки руснаци, които поставят цветя на монументи на жертви на политически репресии в разнообразни съветски градове. Руската правозащитна група OVD-Info заяви, че в събота полицията е задържала над 100 души, събрани на спонтанни монументи на Навални в цялата страна. Към 17 февруари „ повече от 101 души към този момент са били арестувани в 10 града “, в това число 11 в столицата Москва, заяви OVD-Info на уеб страницата си.
 БГНЕС
" Брутално погубен "

Леонид Соловьов, Един от юристите на Навални, сподели пред вестник " Новая газета ", че той е бил " естествен ", когато различен юрист го е видял в сряда. В фрагменти от правосъдно съвещание от неговата затворническа колония в четвъртък Навални беше забелязан да се усмихва и да се майтапи, до момента в който се обръщаше към съдията посредством видеовръзка. Държавните медии оповестиха, че той не е имал здравословни недоволства по време на правосъдното съвещание.

Говорейки на Мюнхенската конференция по сигурността часове след новината за гибелта на брачна половинка й, Юлия Навална сподели, че Путин и неговият антураж „ ще бъдат осъдени за всичко, което предизвикаха на страната ни, на моето семейство и на брачна половинка ми “.

Германският канцлер Олаф Шолц акцентира, че Навални е " платил за смелостта си с живота си ". Британското външно министерство заяви, че е извикало съветския дипломат, " с цел да стане ясно, че държим съветските управляващи напълно виновни " за гибелта на Навални. Френският външен министър Стефан Сежурн посочи, че гибелта му „ ни припомня за действителността на режима на Путин “, а украинският президент Володимир Зеленски разгласи, че Навални е „ погубен от Путин “. Ръководителят на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани за " цялостно, правдиво и транспарантно следствие ".

Руското Министерство на външните работи отвърна на удара, заявявайки, че методът, по който западните водачи упрекнаха Русия за гибелта му, демонстрира тяхното двуличие. „ Все още няма съдебномедицинска експертиза, само че Западът към този момент има подготвени изводи “, сподели говорителката Мария Захарова, представена от ТАСС.
 БГНЕС
„ Не се опасявам “

Навални, който водеше улични митинги повече от десетилетие, стана известно име посредством антикорупционната си акция. Неговите разкрития за корупция в длъжностните лица, оповестени в канала му в YouTube, събраха милиони гледания и изкараха десетки хиляди руснаци на улицата, макар суровите закони против митингите. Той беше задържан при започване на 2021 година, откакто се завърна в Русия от Германия, където се възстановяваше от съвсем съдбовна офанзива с отравяне с „ Новичок “, нервнопаралитично вещество от руската ера. В поредност от каузи той беше наказан на 19 години затвор по обвинявания, които бяха необятно наказани от правозащитни групи и на Запад като отмъщение за опозицията му против Кремъл. Завръщането му в Русия, въпреки знаеше, че ще бъде хвърлен зад решетките, му донесе удивление. „ Не се опасявам и ви приканвам да не се страхувате “, сподели той в апел към поддръжниците си, когато кацна в Москва, мигове преди да бъде арестуван по обвинявания, свързани със остаряла присъда за машинация. Неговият арест през 2021 година провокира някои от най-големите демонстрации, които Русия е виждала от десетилетия, и хиляди бяха арестувани на манифестации в цялата страна, призоваващи за освобождението му.

Зад решетките той беше корав съперник на пълномащабната военна атака на Москва против Украйна и наблюдаваше безпомощно по какъв начин Кремъл разрушава организацията му и затваря съдружниците му. Десетки негови най-хубави поддръжници избягаха в заточение и продължиха акцията против офанзивата в Украйна и репресиите в Русия.

" Не се предавайте "

В края на предходната година Навални беше изместен в далечен арктическа затвор в Ямало-Ненецкия район, който се намира в Северния Сибир на Русия. През януари той сподели, че всекидневието му включва разходки в пандиза при минусови температури. Откакто беше задържан през 2021 година, той прекара повече от 300 дни в изолираност, където затворническите управляващи го държаха поради хипотетични дребни нарушавания на затворническите правила. Последната обява в канала на Навални в Telegram, която той ръководи посредством своите юристи и екип в заточение, беше респект към брачната половинка му, оповестена на „ Свети Валентин “. В документален филм, сниман преди да се върне в Русия, Навални беше запитан какво обръщение желае да остави на съветския народ, в случай че почине или бъде погубен. " Не се предавайте. Не би трябвало, не може да се предадете ", сподели той. „ Всичко, което е належащо за триумфа само че злото, е положителните хора да не вършат нищо. Затова не правете това “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР