Западните микрочипове, използвани за захранване на смартфони и лаптопи, продължават

...
Западните микрочипове, използвани за захранване на смартфони и лаптопи, продължават
Коментари Харесай

Американските микрочипове все още захранват руската армия

Западните микрочипове, употребявани за зареждане на смарт телефони и преносими компютри, не престават да влизат в Русия и да зареждат нейния боен боеприпас. Търговските данни и отчетите, оценени от CNBC, демонстрират, че Москва се доставя с увеличаващ се брой полупроводници и други напреднали западни технологии посредством страни медиатори, като Китай.

През 2022 година Русия е внесла полупроводникови технологии на стойност 2.5 милиарда $ по отношение на 1.8 милиарда $ през 2021 година

Полупроводниците и микрочиповете играят решаваща роля в актуалната война, захранвайки огромен боеприпас от съоръжение, в това число дронове, радиостанции, ракети и бронирани транспортни средства.

KSE Institute, изчерпателен център към Киевското учебно заведение по стопанска система, неотдавна проучва 58 единици сериозно съветско военно съоръжение, взето от бойното поле в Украйна, и откри повече от 1000 задгранични съставния елемент, най-вече западни полупроводникови технологии.

Много от тези съставни елементи подлежат на експортен надзор. Но съгласно анализаторите, с които CNBC беседва, комплицираните търговски пътища през Китай, Турция, Обединените арабски емирства и другаде разрешават те към момента да навлизат в Русия, допълвайки предвоенните ресурси на страната.

Русия към момента е в положение да внася всички нужни западни сериозни съставни елементи за своята войска “, сподели Елина Рибакова, старши помощник в Института за интернационална стопанска система Peterson и един от създателите на отчета на KSE Institute.

„ Укриването и избягването на наказания е изненадващо безочливо сега “, добави тя.
Мътни вериги на доставки
Не всички напреднали технологии са обект на западни наказания против Русия.

Много от тях са наречени продукти с двойна приложимост, което значи, че имат както цивилни, по този начин и военни приложения и затова попадат отвън обсега на целевия надзор върху износа. Микрочипът може да има приложение както в домакинските електроуреди, като перални, по този начин и в дроновете.

Все отново доста от тези артикули произлизат от западни народи с широкообхватни търговски забрани против Москва и по-специално против нейните военни. Всички артикули с генезис от Съединени американски щати, като се изключи храни и медикаменти, са неразрешени да доближават до съветската войска.

В изследването на KSE повече от две трети от задграничните съставни елементи, разпознати в съветско военно съоръжение, в последна сметка произлизат от компании със седалище в Съединени американски щати, а други идват от украински съдружници, в това число Япония и Германия.

CNBC не съумя да ревизира дали забърканите компании са били наясно с крайната дестинация на техните артикули. Швейцарските управляващи споделиха, че работят с компании, с цел да ги „ обучат на алените линии “, до момента в който държавни представители на другите представени страни не дадоха отговор незабавно на искане за коментар.

Отделно, изследване на Royal United Services Institute откри, че съветската войска употребява над 450 разнообразни типа съставни елементи, създадени в чужбина, в своите 27 най-модерни военни системи, в това число крилати ракети, информационни системи и комплекси за електронна война. Много от тези елементи се създават от известни американски компании, които основават микроелектроника за армията на Съединени американски щати.

„ В продължение на десетилетия неруските високотехнологични системи и технологии напреднаха доста и в действителност се трансфораха в индустриални и световни стандарти. Така съветската войска, както и нейната цивилна стопанска система, станаха подвластни от тях “, сподели Сам Бендет, консултант в Центъра за военноморски разбори.

Повсеместното разпространяване и широкообхватните приложения на тези технологии ги преплетоха в световните вериги на доставки и по този начин станаха по-трудни за надзор. А глобите против Русия са значително лимитирани до западните съдружници на Украйна, което значи, че доста страни не престават да търгуват с Русия.

Трудно е да спрем гражданската микроелектроника да пресича границите и да се включва в международната търговия. И от това се възползва съветската промишленост, както и съветската войска и нейните разследващи служби “, сподели Бендет.
Търговията сред Русия и Китай се усилва
Търговските потоци могат да бъдат много объркващи. Обикновено една пратка може да бъде продадена и препродадена няколко пъти, постоянно посредством законни компании, преди в последна сметка да доближи до неутрална страна медиатор, където по-късно да бъде продадена на Русия.

Данните сочат, че Китай е най-големият експортьор за Русия на микрочипове и други технологии, намиращи се в основни продукти на бойното поле.

Продавачите от Китай, в това число Хонконг, съставляват повече от 87% от общия съветски импорт на полупроводници през четвъртото тримесечие на 2022 година, спрямо 33% през съпоставимия интервал на 2021 година Повече от половината (55%) от тези артикули не са създадени в Китай, а другаде и изпратени до Русия посредством основани в Китай и Хонконг медиатори.

Това не трябва да се приема като изненада, тъй като Китай в действителност се пробва да натрупа и да извлече облаги от обстоятелството, че Русия е стопански изолирана “, сподели Олена Юрченко, консултант в Съвета за икономическа сигурност на Украйна.

Търговският отдел на Китай не отговори на искане за коментар по отношение на констатациите, нито съветското държавно управление.

Междувременно Москва също е нараснала вноса си от по този начин наречените посреднически страни в Кавказ, Централна Азия и Близкия изток, съгласно данни за националната търговия.

Износът за Русия от Грузия, Армения и Киргизстан, да вземем за пример, е повишен през 2022 година, като транспортните средства, самолетите и плавателните съдове съставляват забележителен дял от растежа. В същото време износът на Европейския съюз и Обединеното кралство за тези страни се е нараснал, до момента в който директната им търговия с Русия се е сринала.

Много от тези страни в действителност не могат да пресечен избрани типове търговия с Русия, изключително тези народи, които или граничат с Русия, като Грузия, да вземем за пример... както и нациите в Централна Азия, които поддържат забележителен търговски баланс с Руската федерация “, сподели Бендет.

Правителствата на Грузия, Армения и Киргизстан не дадоха отговор на настояването на CNBC за коментар по отношение на увеличението на търговията.
Намаляване на глобите
Разрастващите се търговски потоци провокираха апели от страна на западните съдружници или да привлекат повече страни със наказания, или да наложат вторични наказания на избрани субекти, настоящи в тези страни, в опит да задушат военната мощ на Русия.

През юни 2023 година Европейският съюз одобри нов пакет от наказания, който включва инструмент срещу заобикаляне на ограниченията за ограничение на „ продажбата, доставката, прехвърлянето или износа “ на избрани глобени артикули и технологии за избрани трети страни, настоящи като медиатори за Русия.

Пакетът също по този начин добави 87 нови компании в страни, обхващащи Китай, Обединените арабски емирства и Армения, към листата на тези, които директно поддържат съветската войска, и ограничи износа на 15 софтуерни продукта, открити в съветско военно съоръжение в Украйна.

Ние не глобяваме самите тези страни. Това, което вършим, е да попречим на към този момент глобен артикул, който не би трябвало да доближава до Русия, да доближи там през трета страна “, сподели представителят на Европейски Съюз Даниел Фери.

Някои обаче са скептични, че ограниченията стигат задоволително надалеч – изключително когато става въпрос за огромни международни търговски сътрудници.

„ Санкциите може да работят против, да кажем, Армения или Грузия, които не са огромни търговски сътрудници за Европейския съюз или за Съединените щати. Но когато става дума да вземем за пример за Китай или Турция, това е доста малко евентуален сюжет “, сподели Юрченко от Съвета за икономическа сигурност на Украйна.

Други споделят, че отговорността в последна сметка се носи от фирмите, които би трябвало да създадат повече, с цел да следят веригите си на доставки и да избегнат попадането на стоките си в несъответствуващи ръце.

Самите компании би трябвало да имат инфраструктурата, с цел да могат да го наблюдават и да съблюдават експортния надзор “, сподели Рибакова.

„ Ако имаме избрани морални полезности или цели за национална сигурност, не можем да даваме на Украйна с едната ръка, а по-късно да даваме на Русия с другата. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР