Западните Балкани са на кръстопът - или ще бъдем, или

...
Западните Балкани са на кръстопът - или ще бъдем, или
Коментари Харесай

За Македония няма по-голям съюзник от България по пътя към НАТО и ЕС


Западните Балкани са на кръстопът - или ще бъдем, или няма да ни има. Това сподели Владо Бучковски, някогашен македонски министър председател, пред Bloomberg TV Bulgaria. Според него, конференцията "Европейски съюз - Западни Балкани" може да върне Западните Балкани в дневния ред на Европейския съюз.

Национализмът на Балканите е жив и може да бъде изтръгнат единствено посредством европеизация на Балканския полуостров, акцентира Бучковски.

"Според мен България направи доста и това ние би трябвало да го признаем. Лъвски самоуверено се бореше за Западните Балкани и по-специално за Македония вашият министър председател Борисов. Реално лъвски и откровено споделям, че накара и останалите водачи на Европейския съюз да премислят смисъла на Западните Балкани и да прегледат възможностите тези страни да станат членове на Европейския съюз до 2025", означи Бучковски.

Дълги години след приемането на България и Румъния в Европейския съюз имаше разногласия измежду политиците от старите страни членки дали се е избързало с приема. Последва приемането на Хърватия, което изостри гранични проблеми. Хърватска има проблеми с Унгария. Тогава стартира да се появява песимизъм по отношение на разширението, сподели Бучковски. По думите му това се е оказало пагубно за модерните европейски политици на Западните Балкани. "Възвърна се национализмът, върна се шовинизмът. Върнаха се алтернативите дали има други възможности, в случай че не ни желае Европейският съюз дали да не почукаме на вратата на Москва", добави Бучковски. Затова, съгласно него, ще бъде доста значимо какви ще бъдат посланията от тази среща и те би трябвало да бъдат съответни и ориентирани към Западните Балкани, а не декларативни.

„ Добре ще бъде да има съответни планове, с цел да се види елементарният жител на страните от Западните Балкани, че Европейският съюз влага в тези страни и че когато станат членове на Европейски Съюз няма да се приказва единствено за хармонизация на законодателството, а че ще подкрепя инфраструктурни планове, придвижването на младежите, дигитализацията, с цел да се приближим до останалите страни в ЕС", съобщи Бучковски.

За Македония няма по-голям съдружник от България в сегашния миг на пътя към Европейския съюз и НАТО, акцентира събеседникът. И се веселя, че болшинството от жителите на Македония в този момент го признава. Договорът, който беше подписан предходната година, отвори действителна нова страница в нашето другарство и поддръжката, сподели още Бучковски. Той означи, че голямата помощ, която България може да даде на Македония е да спомогне за решаването на разногласията сред Сърбия и Косово, „ тъй като без да се преодолее тази спънка и Сърбия не може да бъде членка на Европейски Съюз ”.

"Трябва да признаем, че не може на Балканите единствено най-малката страна - Черна гора - да бъде сигурна за участието си в Европейски Съюз. Естествено е, дружно с Македония и Сърбия до 2025 година да станат членки на Европейския съюз, по-късно е близо Албания и по-късно всички дружно да помогнем и Косово и Босна и Херцеговина да влязат в ЕС", акцентира Бучковски.

Той разяснява и въпроса за ситуацията на българите в прилежаща Македония. По думите му македонските жители, които се дефинират като българи би трябвало "да вършат това, което правеха през последните месеци". Имат опция без предубеждения и в сходство с подписания контракт всеки да бъде подобен, какъвто се усеща. Политическата партия, образувана от българите, които са родени в Македония, освен ще бъде конкурентна на политическата сцена, само че и ще победи доста предубеждения, сподели Бучковски.

Относно взаимната комисия за историческото минало той разяснява, че е време "веднъж вечно историята да бъде върната на историците, а политиците, които през днешния ден са отпред на двете страни, да градят нашето настояще". /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР