Западни служители посещават ОАЕ в опит да спрат износа за Русия: Доклад

...
Представители на САЩ, Великобритания и Европейския съюз посещават Обединените арабски
Коментари Харесай

Представители на САЩ, Великобритания и Европейския съюз посещават Обединените арабски емирства на фона на опасения относно доставките на стоки, включително компютърни чипове, за Русия, които биха могли да помогнат на Москва в войната си срещу Украйна.

Висши западни служители пристигнаха в страната от Персийския залив тази седмица, за да обсъдят санкциите срещу Русия, тъй като се засилиха опасенията, че Москва ги заобикаля по различни начини, каза говорител на американското посолство пред CNN в сряда.

Докладът дойде след друг от Wall Street Journal в понеделник – цитирайки американски и европейски служители – който обсъжда планове за съвместен натиск върху ОАЕ да спрат доставките на стоки за Русия.

Това беше част от колективен глобален стремеж компютърните чипове, електронните компоненти и други така наречени продукти с двойна употреба да не попадат в ръцете на Русия, се казва в доклада на WSJ.

ОАЕ, член на петролния съюз ОПЕК+, който включва Русия, поддържа добри връзки с Москва въпреки натиска на Запада да изолира Русия заради нахлуването в Украйна, което започна през февруари 2022 г. Не отговаря на глобалните санкции, наложени на Москва .

WSJ първо съобщи за посещението, като каза, че то идва като част от „колективен глобален стремеж да се предпазят компютърните чипове, електронните компоненти и други така наречени продукти с двойна употреба, които имат както граждански, така и военни приложения, извън ръцете на Русия ”.

Наложени бордюри

Миналата седмица американската компания за чипове за изкуствен интелект Nvidia заяви в регулаторна документация, че правителството на САЩ е наложило ограничения, засягащи нейните чипове A100 и H100, предназначени да ускорят задачите за машинно обучение за клиенти в Близкия изток. Новото ограничение идва на фона на опасенията на САЩ относно трансфера на технологии към санкционирани страни.

„През второто тримесечие на фискалната 2024 г. USG [правителството на САЩ] ни информира за допълнително лицензионно изискване за подгрупа от продукти A100 и H100, предназначени за определени клиенти и други региони, включително някои страни в Близкия изток, “, каза Nvidia в документацията от 28 август.


Конкурентният производител на чипове AMD също получи информирано писмо с подобни ограничения, съобщи Reuters.

Министерството на търговията, което администрира изискванията за лицензиране на износа, заяви в четвъртък чрез говорител, че САЩ „не са блокирали продажбите на чипове в Близкия изток“ и отказа да коментира дали е наложило нови изисквания на конкретни американски компании .

Официален представител на ОАЕ, в отговор на искане на Ройтерс за коментар, каза, че страната „стриктно спазва санкциите на ООН и има ясни и стабилни процеси за справяне със санкционирани субекти“.

През август Financial Times съобщи, че Саудитска Арабия и ОАЕ уж купуват хиляди чипове на Nvidia за изграждане на софтуер за изкуствен интелект, цитирайки „хора, запознати с ходовете“.

ОАЕ „непрекъснато наблюдават износа на продукти с двойна употреба“, които имат както цивилни, така и военни приложения, съгласно своята правна рамка за контрол на износа, добави служителят.

Официален представител на ОАЕ добави, че страната продължава да поддържа тесен диалог с международните партньори, включително САЩ и Европейския съюз, относно конфликта в Украйна и последиците от него за световната икономика.

„Банките на ОАЕ, под надзора на Централната банка и други съответни органи, наблюдават спазването на санкциите, наложени на Русия, за да предотвратят нарушения на международното право“, каза служителят на ОАЕ.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР