Западът може да загуби активи и инвестиции на стойност най-малко

...
Западът може да загуби активи и инвестиции на стойност най-малко
Коментари Харесай

Западът ще изгуби най-малко 288 милиарда долара, ако руските активи бъдат иззети

Западът може да загуби активи и вложения на стойност минимум 288 милиарда $, в случай че конфискува замразени съветски активи, с цел да подкрепи възобновяване на Украйна, а Москва предприеме ответни ограничения, е пресметнала Руската държавна осведомителна организация РИА, епредаде Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

След като президентът на Русия Владимир Путин изпрати войски в Украйна през февруари 2022 година, Съединени американски щати и техните съдружници не разрешиха транзакциите с съветската централна банка и министерството на финансите и по този метод към 300 милиарда $ съветски активи в западни страни бяха блокирани.

През последните месеци американски и английски представители работиха за активизиране на напъните за конфискуване на съветски активи, замразени в Белгия и други европейски страни, с цел да се подкрепи възобновяване на Украйна, елементи от която са в руини.

Те се надяват, че водачите на страните от Г-7 ще се спогодят да създадат по-категорично изказване за желанията си, когато се срещнат в края на февруари, към втората годишнина от нахлуването на Москва в Украйна, оповестиха трима източници на Ройтерс на 28 декември предходната година.

Русия упрекна Вашингтон, че се пробва да принуди страните от Европа, където се намират по-голямата част от съветските активи, да се причислят към тези ограничения, а Кремъл съобщи, че Москва разполага със лист на американски, европейски и други активи, които ще бъдат иззети, в случай че западните страни окажат напън.

РИА цитира данни, които съгласно нея демонстрират, че директните вложения на Европейския съюз, страните от Г-7, Австралия и Швейцария в съветската стопанска система в края на 2022 година възлизат на 288 милиарда $. Според него страните от Европейски Съюз държат 223,3 милиарда $ от активите, от които 98,3 милиарда $ публично се държат от Кипър, 50,1 милиарда - от Нидерландия и 17,3 милиарда $ - от Германия.

Ройтерс означи, че не може да ревизира данните, представени от РИА.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР