Занемарената от години къща зад Техникума по дървообработване ще бъде

...
Занемарената от години къща зад Техникума по дървообработване ще бъде
Коментари Харесай

Нов живот: Стара къща на Бунарджика стана пулт за управление

Занемарената от години къща зад Техникума по дървообработване ще бъде лъсната до искра и ще се трансформира в център за ръководство на Бунарджика. Това заяви кметът на „ Централен ” Георги Стаменов. Малката двуетажна постройка е благосъстоятелност на Община Пловдив. Повече от 30 години тя се употребява от Оперативна програма „ Градини и паркове ”. Там служащите държали метлите и мотиките и си почивали в огромните летни жеги.

На първия етаж ще има център за ръководството на всички значими действия на хълма - а те са доста, изяснява Стаменов. Тук ще са мониторите за видеонаблюдение и пултовете за ръководство на възобновените шадравани под акведуктите на тепето.

В стаята ще се управлява и работата на лампите на тепето, които ще греят в 256 разнообразни нюанса. По времето на формалните празници лампите на Бунарджика ще светят в цветовете на трибагреника.

Горният етаж пък ще е за отмора на личния състав. В момента къщата се ремонтира. Изцяло е сменен покривът. Около прозорците са иззидани рамки от тухли. Старата сива мазилка, която се ронеше от фасадата <210>, е свалена от служащите. Идеята е къщата зад Дървото да остане с достоверните си каменни стени от сиенит. Ще бъдат оставени да се виждат гредите от гредореда.

Точно до новия център за ръководство на тепето са емблематичните бетонни пързалки, които съществуват още от 30-те години на предишния век. Те също ще бъдат напълно реновирани. Тези дни служащи бутнаха гранитните бордюри на стълбите до тях. „ Ще инсталираме на това място комфортен парапет.

Причината е, че стъпалата до пързалките са доста високи - над 20 сантиметра. Това е много повече от признатия стандарт от 16-17 сантиметра за безвредни стълби ”, изясни Стаменов. Бетонните пързалки ще бъдат покрити с нов пласт гладък бетон.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР