Замразените руски активи са във фокуса на европейските политиците, които

...
Замразените руски активи са във фокуса на европейските политиците, които
Коментари Харесай

Замразените руски активи във фокуса на политиците

Замразените съветски активи са във фокуса на европейските политиците, които разискват какво ще се случи с тях и какви са опциите. 

Украинският президент Володимир Зеленски към този момент прикани страните от Европейския съюз да дават на страната му повече муниции и да употребяват замразени съветски активи в нейна изгода, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Във видеообръщение към водачите на страните от Европейски Съюз, които се събраха през днешния ден на двудневна среща в Брюксел, Зеленски изиска по-конкретно средства за противовъздушна защита и артилерийски снаряди.

Той насочи своя апел в миг, когато украинските въоръжени сили изпитват дефицит на муниции, изправени против по-добре снабдената съветската войска, отбелязва Ройтерс.

" За страдание, потреблението на артилерия на бойното поле от нашите бойци е унизително за Европа, тъй като Европа може да обезпечи повече. И е от решаващо значение да го потвърди в този момент ", сподели Зеленски.

Той прикани още водачите от Европейски Съюз замразени съветски активи на стойност милиарди евро да бъдат употребявани за потребностите на Украйна.

" Несправедливо е ", че Европейският съюз продължава да внася " без ограничавания " зърнени култури от Русия и Беларус, акцентира украинският президент. Той означи, че до момента в който " украинското зърно се изхвърля по пътищата (от гневни полски фермери)... за жалост, достъпът на Русия до европейския селскостопански пазар остава безграничен ".

Разнопосочните мнения 

Приходите от замразените съветски активи в Европейски Съюз би трябвало да бъдат употребявани за възобновяване на Украйна, а не за нейното въоръжаване, съобщи през днешния ден австрийският канцлер, представен от ДПА.

В свое изявление пред кореспонденти на днешната среща на върха на Европейски Съюз Карл Нехамер сподели, че неутралните страни като Австрия се нуждаят от уверения, че в случай че поддържат конфискуването на облагите в помощ за Украйна, парите " няма да бъдат изхарчени за оръжия и муниции ".

" Първоначално се обсъждаше, че те би трябвало да бъдат вложени във възобновяване на Украйна ", сподели още Нехамер. " На мен това ми наподобява като рационално предложение ", добави той.

Литовският президент Гитанас Науседа съобщи, че както приходите, по този начин и самите активи би трябвало да бъдат употребявани за въоръжаване на Украйна. " Приветстваме първото предложение за генерирани доходи от запорирани активи ", сподели Науседа. " Но беседваме и за запорираните активи. И аз считам, че те би трябвало да допринесат освен за възобновяване на Украйна, само че и за отбранителните ѝ потребности ", добави той.

Германският канцлер Олаф Шолц също изрази мнение, че страните от Европейски Съюз би трябвало да решат да употребяват приходите от замразените съветски активи, с цел да купят оръжия и муниции за Украйна, съобщи Ройтерс.

" На първо място те би трябвало да бъдат употребявани за пазаруване на оръжия и муниции, от които Украйна се нуждае, с цел да се отбранява ", съобщи Шолц преди срещата на върха на водачите от Европейски Съюз в Брюксел. Той изрази оптимизъм по отношение на възможностите водачите да се обединят по тематиката.

" Сигурен съм, че тук изпращаме доста явен сигнал към Путин. Той неверно е решил, в случай че счита, че няма да можем да поддържаме Украйна колкото дълго е належащо. И потреблението на облагите е дребна, само че значима част ", добави Шолц.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР